Muffinki czekoladowe


8 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
TO CI SIĘ PRZYDA
  • foremki do muffinek
W każdej cukierni można dostać muffiny z lukrem, z rodzynkami, z kokosem, z pięknymi zdobieniami, ale i tak największe wzięcie mają muffinki czekoladowe. I takie dziś dla Was przygotuję.

sposób przygotowania

  1. Na tarce zetrzyj czekoladę – nie przejmuj się jeżeli zostaną grubsze kawałki.
  2. Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj.
  3. Następnie dodaj mleko, jajka i masło i zmiksuj na gładką masę.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  5. Następnie dodaj czekoladę do masy i delikatnie wymieszaj.
  6. Do foremek wlej ciasto do 2/3 wysokości. Rozłóż na blasze i włóż do piekarnika na 25 - 30 minut.
  7. Na dnie piekarnika postaw szklankę z wodą aby muffiny nie przeschły podczas pieczenia