Szukaj przepisu

Muffinki czekoladowe

Pin it

Czas przygotowania: 45 minut Drukuj przepis

Muffinki, czyli te urocze babeczki zostały odkryte przez służbę w czasach wiktoriańskiej Anglii. Pierwsze muffiny robione były z resztek chleba, ciasta i ugotowanych ziemniaków. Szybko pokochała je klasa wyższa, na ulicach można je było kupić od "Muffin men'ów" aż trafiły do Ameryki i stały się dumą kilku stanów. Pulchne babeczki w papierowych, kolorowych papilotach podbiły również serca Polaków!

  • Składniki:

  • cała tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej (ja dałam 1,5 i były jeszcze bardziej czekoladowe!)
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka

Przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Na grubej tarce ścieramy tabliczkę czekolady. Nie przejmujcie się większymi kawałkami, takie czekoladowe grudki nadadzą muffinom charakteru.

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko, po czym dodajemy mleko, dwa jajka i masło. Wszystko miksujemy, a na sam koniec dorzucamy startą czekoladę - całość delikatnie mieszamy.

Rozlewamy do blaszek z papilotkami i gotowe. Na czas pieczenia do piekarnika wkładamy filiżankę z wodą, dzięki temu muffiny nie będą suche.

Czas pieczenia: 25 - 30 minut.

Odważnym polecam także muffinki z colą i wiśniami, będziecie się rozpływać!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. eve pisze:

    jakie ładne i równiutkie są Twoje muffinki! a czekoladowe uwielbiam!

  2. monika pisze:

    czym zastapić sodę czy w ogóle konieczna?

  3. Kapitan Cook pisze:

    sodę można zamienić na większą ilość proszku do pieczenia – inaczej nie urosną. Można jeszcze podbić białka na pianę oddzielnie, ale wtedy powstanie trochę nie ciasto muffinkowe

  4. Marchewka pisze:

    Moniko soda jest absolutnie konieczna, tak jak pisze Cook można ją zastąpić proszkiem do pieczenia, lub sypkimi drożdżami. Sama kiedyś tak robiłam ale jak kiedyś spróbujesz muffinki upieczone na sodzie to gwarantuję, że poczujesz różnicę:)

  5. matyla pisze:

    Muffinki są niesamowite!! Miałam okazję kilkukrotnie takie wcinać, mmmm, tak łatwo przy nich zapomnieć o diecie;)

  6. Przepis pisze:

    Przepięknie wyglądają te muffinki. Ja nie używam sody jedynie proszek do pieczenia :)

  7. Asia pisze:

    Właśnie się pieką;D Mam nadzieje, że będą dobre:)

  8. Kapitan Cook pisze:

    Asia@ czekamy na recenzje oraz zdjęcia. Można je przesłać na adres http://www.codogara.pl/wyslij-przepis/ Pozdrawiam

  9. Asia pisze:

    Wyszły REWELACYJNE! xD Pyszne. Jedyne co zmieniłam to to, że czekolady nie tarłam tylko pokroiłam sobie na małe cząsteczki :)

  10. Kapitan Cook pisze:

    Cieszymy się bardzo, pozdrawiamy i życzymy smacznego

  11. linguini pisze:

    A KIEDY DODAĆ MASŁO?

  12. Kapitan Cook pisze:

    Świetne pytanie i zarazem spostrzeżenie, już poprawiliśmy przepis. Masło dodajemy razem z płynnymi składnikami. Dzięki za zwrócenie uwagi

  13. Buffo pisze:

    Ile wychodzi babeczek

  14. Kapitan Cook pisze:

    wychodzi ok. 15 babeczek, wielkość tak jak widać na zdjęciach

  15. gosiasla pisze:

    dzisiaj będę piekła to napiszę jakie mi wyszły:))

  16. Kapitan Cook pisze:

    czekamy z niecierpliwością

  17. majkaw25 pisze:

    a na ile to porcji????????ten przepis??

  18. Kapitan Cook pisze:

    tak jak w komentarzach wyżej, ok. 15 babeczek

  19. Kucharki ;) pisze:

    Dziękujemy bardzo za przepis, właśnie delektujemy się naszymi wypiekami!
    Są pycha! ;) Pozdrawiamy! ;]

  20. Kapitan Cook pisze:

    życzę smacznego i zapraszam do korzystania z innych naszych przepisów :)

  21. john pisze:

    a na ile muffinek to przepis????

  22. Kapitan Cook pisze:

    15

  23. coocker pisze:

    A czy składniki mokre wymieszać razem w jednej misce, czy osobno mleko i osobno jajka dodawać do składników suchych?

  24. Kapitan Cook pisze:

    To nie ma znaczenia. Muffinki a raczej ich ciasto jest tak fajn, że wszystkie składniki można równie dobrze razem zmiksować.

  25. Monia pisze:

    Czy masło ma by rozpuszczone tak jak w wielu przepisach na muffimki?

  26. Kapitan Cook pisze:

    Może ale nie musi. Wystarczy miękkie.

  27. Anonim pisze:

    latwe ja mam 12 lat a upieke:)

  28. marysia pisze:

    Co zamiast mleka???

  29. Kapitan Cook pisze:

    jeśli chcemy być light to mleko odtłuszczone, a jeśli jesteśmy uczuleni to woda lub mleko kozie (chyba nie jest alergiczne). Pozdrawiam

  30. lala pisze:

    Mam pytanie, może to wynika w pewnym sensie z ilości otrzymanych babeczek, ale jak się napełnia foremki? tzn. do jakiej wysokości? bo ciasto urośnie przecież…

  31. Kapitan Cook pisze:

    Do 3/4 wysokości

  32. ewa pisze:

    MAM PYTANIE 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA I PÓŁ ŁYŻECZKI SODY ?
    NIE ZA DUŻO ?

  33. ewa pisze:

    A MLEKA TO MA BYĆ W GRAMACH CZY W LITRACH ?

  34. Kapitan Cook pisze:

    Oczywiście 250 ml. Proszku i sody w sam raz :)

  35. modżo pisze:

    czy zamiast masła może być margaryna?

  36. Kapitan Cook pisze:

    Tak

  37. Arbuz pisze:

    A ja mam takie pytanko: jak to mam włożyć filiżankę z woda do piekarnika? Po co? Nie rozumiem :(

  38. Kapitan Cook pisze:

    Obok foremki kładziemy filiżankę z wodą, aby zwiększyć wilgotność w piekarniku. Lepiej rosną i są mniej suche

  39. US-lovers pisze:

    Gdyby ktoś chciał poznać historię czekoladowych muffinów – równie smakowitą, co same muffiny, to polecam: americanica.wordpress.com/2012/08/30/chocolate-muffins/

  40. Mei pisze:

    Dla ilu osób jest taki przepis ?

  41. Kapitan Cook pisze:

    15 babeczek czyli powiedzmy po 3 na głowę to daje nam przepis dla 5 osób ;)

  42. martyna pisze:

    Zrobie wygladajom pysznie i smakowicie :)

  43. aguśśśś pisze:

    chciałam sie zapytać o co chodzi z tą filiżanką wody ???

  44. Piekielnaaa pisze:

    Mniaaam ;P

  45. Kapitan Cook pisze:

    Chodzi o zwiększenie wilgotności w piekarniku, dzięki tempu muffinki lepiej rosną i nie są tak wysuszone. Podobnie powinno się robić z ciastem drożdżowym.

  46. Wredson pisze:

    Cześć:) mam pytanko , jakiej mąki użyć ? :) Pozdrawiam

  47. Kapitan Cook pisze:

    Najlepiej pszenną tortową typ 450. Pozdrawiam

  48. Anonim pisze:

    Kiedy dodajemy czekoladę ?

  49. Kapitan Cook pisze:

    Na sam koniec. Gdy mamy już gotową masę, wtedy dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.

  50. Anonim pisze:

    Moje włąśnie są w pekarniku

  51. zuza pisze:

    Upiekłam, ale dodałam jeszcze kakao. Rewelacja :)!

  52. iness pisze:

    Witam!
    Właśnie próbuję tego przepisu.Są pyszne :). Piekłam je w 180 stopniach z termoobiegiem.Polecam

  53. julia; ] pisze:

    Kiedy zacząć nagrzewać piekarnik??
    Z góry dzięki: )

  54. Kapitan Cook pisze:

    Na samym początku już warto włączyć piec, potem wszystko idzie bardzo szybko.

  55. Kuban pisze:

    Muffinki naprawdę mega dobre, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze można robić z masłem z trawki :) 2 muffinki i człowiek przez 6 godzin sie cieszy :D dzięki i pozdro Cook :)

  56. ny pisze:

    muffinki są przepyszne, robię je z tego przepisu juz któryś raz. Tylko nie wiem dlaczego się zapadają?:(

  57. Kapitan Cook pisze:

    być może za krótko pieczone lub za dużo powietrza w środku ciasta. Czasami lepiej chwilę ciasto przytrzymać w piecu już po upieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  58. Justa93 pisze:

    Super przepis, zaraz z niego skorzystam bo dzieci mnie już męczą od tygodnia żeby upiec :)
    Napisze jak mi wyszły :D
    szczerze jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam ich…

  59. Justa93 pisze:

    Hmmm… wyszły przepyszne :D
    Uśmiech dzieci -BEZCENNE !

  60. 1grazyna46 pisze:

    Też kiedyś zrobię

Skomentuj


+ 4 = osiem