Szukaj przepisu

Muffinki czekoladowe

45 minut
8 osób
łatwe
Składniki
P1050654
  • P1050654
  •  muffinki-czekoladowe3
  •  muffinki-czekoladowe4
SKŁADNIKI
  • cała tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej (ja dałam 1,5 i były jeszcze bardziej czekoladowe!) 150 g miękkiego masła 2 jajka 80 g cukru 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli pół łyżeczki sody oczyszczonej 250 ml mleka

Każda cukiernia kusi nas muffinkami z lukrem, z rodzynkami, z kokosem, z pięknymi zdobieniami, ale i tak największe wzięcie mają muffinki czekoladowe. I takie dziś dla Was przygotuję.

sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Na grubej tarce ścieramy tabliczkę czekolady. Nie przejmujcie się większymi kawałkami, takie czekoladowe grudki nadadzą muffinom charakteru. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko, po czym dodajemy mleko, dwa jajka i masło. Wszystko miksujemy, a na sam koniec dorzucamy startą czekoladę - całość delikatnie mieszamy. Rozlewamy do blaszek z papilotkami i gotowe. Na czas pieczenia do piekarnika wkładamy filiżankę z wodą, dzięki temu muffiny nie będą suche. Czas pieczenia: 25 - 30 minut. Odważnym polecam także muffinki z colą i wiśniami, będziecie się rozpływać!

Autor przepisu:

  • eve

    jakie ładne i równiutkie są Twoje muffinki! a czekoladowe uwielbiam!

  • monika

    czym zastapić sodę czy w ogóle konieczna?

  • Kapitan Cook

    sodę można zamienić na większą ilość proszku do pieczenia – inaczej nie urosną. Można jeszcze podbić białka na pianę oddzielnie, ale wtedy powstanie trochę nie ciasto muffinkowe

  • Marchewka

    Moniko soda jest absolutnie konieczna, tak jak pisze Cook można ją zastąpić proszkiem do pieczenia, lub sypkimi drożdżami. Sama kiedyś tak robiłam ale jak kiedyś spróbujesz muffinki upieczone na sodzie to gwarantuję, że poczujesz różnicę:)

  • matyla

    Muffinki są niesamowite!! Miałam okazję kilkukrotnie takie wcinać, mmmm, tak łatwo przy nich zapomnieć o diecie;)

  • Przepis

    Przepięknie wyglądają te muffinki. Ja nie używam sody jedynie proszek do pieczenia :)

  • Asia

    Właśnie się pieką;D Mam nadzieje, że będą dobre:)

  • Kapitan Cook

    Asia@ czekamy na recenzje oraz zdjęcia. Można je przesłać na adres http://www.codogara.pl/wyslij-przepis/ Pozdrawiam

  • Asia

    Wyszły REWELACYJNE! xD Pyszne. Jedyne co zmieniłam to to, że czekolady nie tarłam tylko pokroiłam sobie na małe cząsteczki :)

  • Kapitan Cook

    Cieszymy się bardzo, pozdrawiamy i życzymy smacznego

  • linguini

    A KIEDY DODAĆ MASŁO?

  • Kapitan Cook

    Świetne pytanie i zarazem spostrzeżenie, już poprawiliśmy przepis. Masło dodajemy razem z płynnymi składnikami. Dzięki za zwrócenie uwagi

  • Buffo

    Ile wychodzi babeczek

  • Kapitan Cook

    wychodzi ok. 15 babeczek, wielkość tak jak widać na zdjęciach

  • gosiasla

    dzisiaj będę piekła to napiszę jakie mi wyszły:))

  • Kapitan Cook

    czekamy z niecierpliwością

  • majkaw25

    a na ile to porcji????????ten przepis??

  • Kapitan Cook

    tak jak w komentarzach wyżej, ok. 15 babeczek

  • Kucharki ;)

    Dziękujemy bardzo za przepis, właśnie delektujemy się naszymi wypiekami!
    Są pycha! ;) Pozdrawiamy! ;]

  • Kapitan Cook

    życzę smacznego i zapraszam do korzystania z innych naszych przepisów :)

  • john

    a na ile muffinek to przepis????

  • Kapitan Cook

    15

  • coocker

    A czy składniki mokre wymieszać razem w jednej misce, czy osobno mleko i osobno jajka dodawać do składników suchych?

  • Kapitan Cook

    To nie ma znaczenia. Muffinki a raczej ich ciasto jest tak fajn, że wszystkie składniki można równie dobrze razem zmiksować.

  • Monia

    Czy masło ma by rozpuszczone tak jak w wielu przepisach na muffimki?

  • Kapitan Cook

    Może ale nie musi. Wystarczy miękkie.

  • Anonim

    latwe ja mam 12 lat a upieke:)

  • marysia

    Co zamiast mleka???

  • Kapitan Cook

    jeśli chcemy być light to mleko odtłuszczone, a jeśli jesteśmy uczuleni to woda lub mleko kozie (chyba nie jest alergiczne). Pozdrawiam

  • lala

    Mam pytanie, może to wynika w pewnym sensie z ilości otrzymanych babeczek, ale jak się napełnia foremki? tzn. do jakiej wysokości? bo ciasto urośnie przecież…

  • Kapitan Cook

    Do 3/4 wysokości

  • ewa

    MAM PYTANIE 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA I PÓŁ ŁYŻECZKI SODY ?
    NIE ZA DUŻO ?

  • ewa

    A MLEKA TO MA BYĆ W GRAMACH CZY W LITRACH ?

  • Kapitan Cook

    Oczywiście 250 ml. Proszku i sody w sam raz :)

  • modżo

    czy zamiast masła może być margaryna?

  • Kapitan Cook

    Tak

  • Arbuz

    A ja mam takie pytanko: jak to mam włożyć filiżankę z woda do piekarnika? Po co? Nie rozumiem :(

  • Kapitan Cook

    Obok foremki kładziemy filiżankę z wodą, aby zwiększyć wilgotność w piekarniku. Lepiej rosną i są mniej suche

  • US-lovers

    Gdyby ktoś chciał poznać historię czekoladowych muffinów – równie smakowitą, co same muffiny, to polecam: americanica.wordpress.com/2012/08/30/chocolate-muffins/

  • Mei

    Dla ilu osób jest taki przepis ?

  • Kapitan Cook

    15 babeczek czyli powiedzmy po 3 na głowę to daje nam przepis dla 5 osób ;)

  • martyna

    Zrobie wygladajom pysznie i smakowicie :)

  • aguśśśś

    chciałam sie zapytać o co chodzi z tą filiżanką wody ???

  • Piekielnaaa

    Mniaaam ;P

  • Kapitan Cook

    Chodzi o zwiększenie wilgotności w piekarniku, dzięki tempu muffinki lepiej rosną i nie są tak wysuszone. Podobnie powinno się robić z ciastem drożdżowym.

  • Wredson

    Cześć:) mam pytanko , jakiej mąki użyć ? :) Pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    Najlepiej pszenną tortową typ 450. Pozdrawiam

  • Anonim

    Kiedy dodajemy czekoladę ?

  • Kapitan Cook

    Na sam koniec. Gdy mamy już gotową masę, wtedy dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.

  • Anonim

    Moje włąśnie są w pekarniku

  • zuza

    Upiekłam, ale dodałam jeszcze kakao. Rewelacja :)!

  • iness

    Witam!
    Właśnie próbuję tego przepisu.Są pyszne :). Piekłam je w 180 stopniach z termoobiegiem.Polecam

  • julia; ]

    Kiedy zacząć nagrzewać piekarnik??
    Z góry dzięki: )

  • Kapitan Cook

    Na samym początku już warto włączyć piec, potem wszystko idzie bardzo szybko.

  • Kuban

    Muffinki naprawdę mega dobre, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze można robić z masłem z trawki :) 2 muffinki i człowiek przez 6 godzin sie cieszy :D dzięki i pozdro Cook :)

  • ny

    muffinki są przepyszne, robię je z tego przepisu juz któryś raz. Tylko nie wiem dlaczego się zapadają?:(

  • Kapitan Cook

    być może za krótko pieczone lub za dużo powietrza w środku ciasta. Czasami lepiej chwilę ciasto przytrzymać w piecu już po upieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  • Justa93

    Super przepis, zaraz z niego skorzystam bo dzieci mnie już męczą od tygodnia żeby upiec :)
    Napisze jak mi wyszły :D
    szczerze jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam ich…

  • Justa93

    Hmmm… wyszły przepyszne :D
    Uśmiech dzieci -BEZCENNE !

  • 1grazyna46

    Też kiedyś zrobię