Szukaj przepisu

Sałatka z mozzarellą

Pin it

Czas przygotowania: 20 minut Drukuj przepis

Do takich potraw jak lasagne czy spaghetti wydaje mi się wręcz niezbędna sałatka z mozzarellą. Jest to najprostsza potrawa jaką znam, a na dodatek taka pyszna i elegancka. Można ją podawać na różne sposoby. Czasem produkty układa się na talerzyku (na ukos), można również układać piętrowo albo zrobić po prostu sałatkę - tak jak ja to zrobiłam tym razem.

  • Składniki:

  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (do przekładańców na talerzu wybierz raczej duże pomidory)
  • świeża bazylia
  • ocet balsamiczny
  • czarne oliwki – opcjonalnie

Przepis

Mozzarellkę kroimy w plastry, pomidorki koktajlowe kroimy na pół wszystko wrzucamy do jednej miseczki. Dodajemy całe liście bazylii i kilka czarnych oliwek. Polewamy octem balsamiczny i… i gotowe!

Jeśli chodzi o przekładańce to są dwa sposoby:

kroimy mozzarellę w plastry i przekładamy ją z plastrami pomidorów i gdzieniegdzie wkładamy liść bazylii, kilka oliwek rozrzucamy dookoła a na końcu polewamy octem balsamiczny (tylko nie za dużo! ),

druga wersja to również przekładaniec z pomidorów, mozzarellki i bazylii ale w pionowej wersji – smakuje tak samo a jest dużo bardziej efektowny. Robiąc wersję pionową przygotuj się na to, że będzie ją trudniej zjeść. Poza tym mozzarella podana w takiej formie musi znajdować się na talerzu każdego gościa, w dwóch pozostałych opcjach każdy może sobie nałożyć odpowiednią dla siebie ilość.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


9 − = jeden