Panna Cotta – Królowa deserów


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 ml tłustego mleka (najlepsze będzie prosto od krowy)
  • 250 g śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60 g cukru
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • Sos malinowy:

  • 350 g świeżych malin
  • kilka łyżek cukru do smaku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • rondelek
  • 4 małe miseczki lub filiżanki

Porada szefa kuchni

Jeżeli chcesz aby twój sos owocowy był gładki, przetrzyj go przez sito lub zmiksuj. Aby nadać mu niepowtarzalnego smaku, sparz skórkę cytryny, a następnie tarką z drobnymi oczkami zetrzyj wierzchnią skórkę. Rób to bardzo delikatnie. Skórkę dodaj do gotujących się składników

Panna Cotta to klasyczny włoski deser. Jest delikatny, aksamitny i wyśmienicie smakuje z dodatkiem malin, truskawek lub jagód. Żartobliwie nazywamy ją mleczną galaretką. Ceniona na całym świecie, a przy tym nie ma jej zbyt wielu odmian, co wskazuje iż jest niemal idealna. Bo po co zmieniać coś tak dobrego?

Panna Cotta – Królowa deserów przepis

Przygotowanie:

    1. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw, aby nią napęczniała.
    2. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i mleko. Dodaj również cukier i opcjonalnie ekstrakt waniliowy.
    3. Pod rondlem włącz palnik i ustaw na małą moc grzania. Gotuj do momentu wrzenia płynu, a następnie wyłącz palnik.
    4. Gdy temperatura odrobinę spadnie, dodaj do środka żelatynę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna powinna się całkiem rozpuścić
    5. Tak powstałą mieszanką wypełnij 4 miseczki i odstaw do wystudzenia.
    6. Desery przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby stężały.
    7. Deser przełóż na talerzyki dnem do góry.
    8. Aby ułatwić wyjęcie deseru, należy włożyć go do miski wypełnionej gorącą woda na ok. 10 sekund.
    9. Deser polej sosem owocowym i udekoruj owocami.

    Przygotowanie sosu malinowego:

      1. Maliny podgrzewaj w małym rondelku, aż owoce się rozpadną. Kilka malin pozostaw do dekoracji.
      2. Dodaj cukier (do smaku), wymieszaj i zostaw do przestudzenia.