Tarta czekoladowa z gruszkami


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Masa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 – 3 dojrzałe, słodkie gruszki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma na tarte lub tortownica o średnicy 26 cm (standardowa)
  • mikser
  • 2 miski
  • obieraczka do warzyw
  • rondel
  • folia aluminiowa
  • folia spożywcza

Porada szefa kuchni

Aby ciasto było bardziej kruche postaraj się podczas jego przygotowywania wprowadzić do niego jak najmniej ciepła. Możesz to osiągnąć ugniatając je przy niższej temperaturze i używając do tego nadgarstków. Tym sposobem nie ogrzejesz ciasta dużą powierzchnią dłoni. Do rozpoczęcia mieszania składników możesz użyć 2 noży kuchennych. Mieszając w ten sposób składniki na blacie uzyskasz granulki kształtem przypominające ziarna ryżu.

Wpadła gruszka do fartuszka a za gruszką… czekolada! Dziś będzie na słodko, bo to dobry sposób na wprowadzenie się w dobry nastrój przed weekendem. Nasza czekoladowa tarta z gruszkami to wyśmienity sposób na rozpoczęcie weekendu. Wyskocz na targ, upoluj świeże owoce i upichć słodki wieczór w zaledwie godzinę! A może...zostanie coś jeszcze na śniadanie?

Przepis na: Tarta czekoladowa z gruszkami

  1. Składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj i ugnieć je na gładką masę.
  2. Gotowe, zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło.
  3. Przed wyjęciem ciasta z lodówki, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  4. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek szerszy niż forma, w której będzie się piekło.
  5. Następnie wyłóż formę ciastem. Jeśli używasz tortownicy to zadbaj o to, aby ciasto miało około 3 cm wysokości ścianki. Pamiętaj o tym żeby ścianki były dostatecznie grube.
  6. Całą powierzchnię podstawy ciasta ponakłuwaj widelcem. Następnie przykryj płatem folii aluminiowej i rozsyp kilka ziaren grochu lub fasoli.
  7. Formę włóż do pieca na 15 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw, aby całkowicie ostygło.
  8. W rondlu lub mniejszym garnku zagotuj wodę. Gdy będzie gotowa zmniejsz moc palnika tak, aby utrzymać jej wysoką temperaturę.
  9. Następnie rozdrobnij Czekoladę i umieść ją w misce razem że śmietanką. Co jakiś czas masę zamieszaj, dzięki temu szybciej czekolada się rozpuści.
  10. Gdy masa będzie gotowa, odstaw miskę, aby ostygła.
  11. Tę miskę postaw na rondlu z gotującą się wodą (kąpiel wodna).
  12. W osobnej misce przy użyciu miksera bardzo dokładnie utrzyj jajka z cukrem pudrem.
  13. Następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszaj.
  14. Gruszki obierz ze skórki i przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż z nich gniazda nasienne.
  15. Owoce rozłóż na podpieczonym spodzie tarty i przykryj całkowicie masą czekoladową. Masę tę rozprowadź bardzo dokładnie, aby uzupełnić wolne przestrzenie pomiędzy owocami.
  16. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni, a następnie włóż do niego tarte i piecz przez 40 minut.