Placki z cukinii


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 średnie cukinie
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa do smażenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeże kwiaty nasturcji
  • opcjonalnie:

  • 1/4 drobno posiekanej cebuli
  • pęczek koperku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka do warzyw
  • duża patelnia
  • ręcznik papierowy
  • rózga

Porada szefa kuchni

Placki z cukinii możesz podać z gęstą śmietaną, jogurtem lub bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu dipem. Do schłodzonego jogurtu greckiego dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, kilka kropel soku z cytryny, drobno pokrojony koperek, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki, aby czosnek uwolnił swój aromat. Podawaj mocno schłodzony!

Sezon na cukinię w pełni. Choć jest ona dostępna w sklepach przez cały rok, to jednak w sierpniu i we wrześniu najczęściej wykorzystujemy ją w kuchni. Jakie dania z cukinii pojawiają się na Waszych stołach? U nas oprócz leczo i faszerowanej cukinii pojawiły się aromatyczne placki z niebanalnym dodatkiem. Mowa o nasturcji, która jako jeden z niewielu kwiatów jadalnych nie tylko doda koloru Waszym daniom, ale i sprawi, że będzie wyśmienicie smakowało! Kwiaty nasturcji są lekko pikantne, a ich smak można porównać do rzeżuchy. Świetnie nadają się jako dodatek do sałatek, kanapek, mięs i (jak się okazało) do placków z cukinii. Sprawdźcie sami!

Przepis na: Placki z cukinii

  1. Cukinie dokładnie umyj (nie obieraj!) i wydrąż wodniste gniazda nasienne.
  2. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i posyp szczyptą soli. Odłóż do lodówki na ok. 10 min, aby puściły soki.
  3. Mąkę przesiej do miski i dodaj szczyptę pieprzu oraz roztrzepane jajka.
  4. Mieszaj całość za pomocą rózgi i stopniowo dolewaj po odrobinie mleka.
  5. Mieszaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
  6. Cukinię odsącz z nadmiaru wody i dodaj do przygotowanego ciasta. Sprawdź czy masa jest wystarczająco słona i wymieszaj całość. Do placków możesz dodać posiekaną cebulę i/lub koperek.
  7. Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
  8. Do przygotowanej masy dodaj świeże płatki nasturcji i ponownie wymieszaj.
  9. Na rozgrzaną oliwę nakładaj niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) i smaż równomiernie na złoty kolor.
  10. Kiedy placki będą rumiane z dwóch stron, przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  11. Placki z cukinii udekoruj świeżymi kwiatami nasturcji i podawaj ze śmietaną lub jogurtem.