Sałatka z pęczakiem


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka suchej kaszy pęczak
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 świeży korzeń imbiru
  • 1 średni patison
  • 1 duży pomidor np.: odmiana bawole serca
  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej płaskostrąkowej
  • możesz również dodać inne warzywa np.: cukinię lub marchewkę
  • 100 g twardego sera np. grana padano lub parmezan

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • tarka o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia lub pergamin
  • obieraczka do warzyw

Porada szefa kuchni

Warzywa takie jak cukinia czy marchewka proponuję bardzo cienko pokroić. Można do tego użyć obieraczki do warzyw lub krajalnicy (jeśli taką macie). Następnie tak pokrojone warzywa delikatnie zblanszujcie lub podduście na oliwie, dzięki temu staną się o wiele delikatniejsze. Gotowe wyłóżcie na sałatkę.

Nie wiecie co dziś na obiad? Proszę bardzo! Sałatka z kaszą pęczak to bardzo zdrowy i energetyczny posiłek. Może być świetną przekąską na lunch lub na kolację, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do dania głównego. Chrupiące chipsy z sera, soczyste warzywa z wyrazistym imbirem i pełna smaku kasza pęczak to połączenie, które niesamowicie rozbudzi Wasze kubki smakowe.

Przepis na: Sałatka z pęczakiem

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  2. Ser zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
  3. Na pergaminie uformuj starty ser w takiej wielkości jaką chcesz, aby miały chipsy. Możesz również zrobić jeden duży, na którym później rozłożysz całą sałatkę.
  4. Chipsy piecz ok 10 – 13 minut cały czas je kontrolując, aby się za mocno nie przypiekły. Powinny być złociste.
  5. Upieczone chipsy wyciągnij z piekarnika i odłóż aby całkowicie ostygły.
  6. Kaszę dokładnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą na sitku, a następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Kaszę możesz również ugotować w bulionie, ponieważ podczas gotowania wchłania płyn.
  7. Fasolkę oczyść z ogonków, włóż do garnka z gotującą się wodą na 10 minut. Gotową fasolkę zlej obficie zimną wodą, i pozostaw w sitku, aby odciekła z nadmiaru wody.
  8. Patisona dokładnie umyj i pokrój w kostkę o grubości ok 2 cm.
  9. Korzeń imbiru obierz przy pomocy łyżeczki. Tutaj zobaczysz jak to zrobić.
  10. Następnie pokrój go w paski o długości ok. 3 – 4 cm i grubości 0,5 cm.
  11. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i delikatnie podsmaż patisona z imbirem. Mają one jedynie odrobinę zmięknąć.
  12. Pomidora pokrój na jak największe plastry o grubości ok. 0,5 cm.
  13. Kaszę poporcjuj na 2 lub 3 talerze. Na kaszy rozłóż po plastrze pomidora i dopraw go solą z pieprzem.
  14. Na to wyłóż porcję patisona z imbirem i odrobinę fasolki szparagowej.
  15. Całość skrop odrobiną oliwy i dopraw solą z pieprzem. Gotowe!