Zapiekanka z młodych warzyw


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 średnia zielona cukinia
  • 1 bakłażan
  • 4 – 5 średnich pomidorów
  • 100 g sera żółtego w kawałku (gouda lub edamski)
  • 2 średnie białe cebule
  • pieprz i sól
  • 1 papryczka chili
  • ulubione suszone zioła np. oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • naczynie żaroodporne

Porada szefa kuchni

Zapiekanka może być zarówno daniem głównym jak i przepysznym dodatkiem do dań mięsnych oraz rybnych. Dodaj żółte i pomarańczowe pomidory, aby zapiekanka była bardziej kolorowa. Możesz także już lekko podpieczone ważywa przełożyć na delikatnie upieczony spód tarty i zapiec całość.Tym sposobem uzyskasz bardzo oryginalne danie.

Lekka i apetyczna zapiekanka ze świeżych warzyw to świetna propozycja na sierpniowy obiad. To danie rewelacyjnie sprawdzi się na jarskim stole! Młode i delikatne warzywa idealnie komponują się z ziołami i oliwą, tworząc niesamowitą harmonię smaku. Pragniecie wyruszyć w magiczna podróż kulinarną nie wydając przy tym ani złotówki? Przygotujcie zapiekankę wykorzystując warzywa ze swojego ogrodu lub działki!

Zapiekanka z młodych warzyw przepis

  1. Cukinię, bakłażana i pomidory umyj, a następnie  pokrój w cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm.
  2. Cebule obierz z łupin i również pokrój w plastry.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Papryczkę chili drobno posiekaj.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza – grzałka dolna i górna.
  6. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek. Możesz na spód wysypać odrobinę ziół rozcierając je w palcach. Dzięki temu aromat przejdzie również od spodu.
  7. W naczyniu żaroodpornym w rzędach układaj warzywa - na przemian bakłażana, pomidora, cukinię i cebulę.
  8. Zapiekankę posyp pieprzem, solą, chili i wybranymi ziołami.
  9. Warzywa polej oliwą i na koniec posyp startym żółtym serem.
  10. Piecz w piekarniku przez około 40 minut. Gotową zapiekankę odstaw na chwilę, aby wystygła.