Krem z kurek


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g świeżych kurek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • grzanki - opcjonalnie

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender

Porada szefa kuchni

Przy przyrządzaniu kurek skrop je odrobina soku z cytryna, to sprawi że przez temperaturę nie stracą swojego żółtego koloru. A jeżeli użyjesz grzybów mrożonych, bardzo ważne jest, aby je obgotować w wodzie z mlekiem. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się goryczki, występuje u kurek po rozmrożeniu.

Sezon kurkowy rozpoczęty. Pewnie każdy z Was kto jeździ do lasu na grzyby ma swoje tajemne miejsce, na którym znajduje obszernie rozsiane kurki. Pozazdrościć, nie ma to jak świeże grzyby! Ci którzy nie znajdują wolnej chwili, aby wyjechać za miasto na poszukiwanie runa leśnego mogą kupić w sklepach lub na straganach za przyzwoite pieniądze. Zachęcamy

Przepis na: Krem z kurek

  1. Kurki dokładnie oczyść z runa leśnego np. pędzelkiem i delikatnie opłucz pod bieżącą wodą. Uważaj, aby ich nie namoczyć za bardzo wodą ponieważ grzyby ją wsiąkają, przez co później na patelni zamiast się smażyć, duszą się w wodzie.
  2. W garnku rozgrzej masło z oliwą, a następnie wrzuć na nią kurki. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 6 – 8 minut. Pod koniec smażenia możesz oprószyć grzyby niewielka ilością mąki. Połączy się ona z tłuszczem przez co nie w kremie nie będzie pływających oczek. Ponadto, gdy się ją podsmaży powstanie z niej delikatna zasmażka, która również zagęści odrobinę zupę.
  3. Do gotowych grzybów dolej bulion i gotuj całość na średniej mocy palnika przez 20 minut.
  4. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i odłóż aby odciekła. Następnie posiekaj ją drobno.
  5. Po ugotowaniu całość zblenduj na gładki krem.
  6. Następnie dodaj śmietanę kremówkę i całość dokładnie zamieszaj.
  7. Gotową zupę zagotuj i dopraw solą z pieprzem
  8. Zupę krem podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką i opcjonalnie z grzankami.