Obiad po polsku, czyli domowe gołąbki


5 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ( łopatka, karczek )
  • 300 g ryżu białego
  • majeranek otarty
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz
  • masło
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • 1 kapusta biała, włoska lub czerwona
TO CI SIĘ PRZYDA
  • duży garnek
  • naczynie żaroodporne

PORADA SZEFA KUCHNI

Oddzielając liście kapusty pamiętaj że 2 pierwsze to wierzchnie liście więc są zbyt twarde i należy je wyciąć. Można wykorzystać je do bulionu, aby wygotować z nich smak. Dalszą obróbkę wycinania liści ułatwisz sobie usuwając głąb (jest to swego rodzaju trzpień od którego wyrastają liście), a następie całą głowę sparz w garnku z gotującą się wodą. Kontroluj miękkość liści, aby nie były zbyt twarde ponieważ przy zwijaniu mogą popękać. Gotowe liście rozłóż na płaskiej powierzchni i cięciem filetującym wytnij zgrubiałą część. A kiedy już wyjmiesz gotowe gołąbki z garnka, pozostaw je na chwile do ostygnięcia, pozbądź się wody i przesmaż je na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku .

W sieci użytkownicy toczą spór o tradycyjny przepis na gołąbki. Niektórzy twierdzą, że farsz powinien być z kaszą gryczaną ponieważ, na naszych terenach nie uprawiano ryżu. Jednak wiarygodne źródła opisują ich tradycyjną formę, uwzględniając oba farsze. Pamiętajmy również o tym że w różnych częściach kraju były stosowane inne techniki przygotowania oraz używano różnych dodatków czy sosów. To jest właśnie kwintesencja tego dania wiele odsłon i każda nazywana tradycyjną. Gołąbki można je dusić w żaroodpornym naczyniu wypełnionym wodą lub sosem. Można również wykorzystać do tego celu bulion - nada on całej potrawie zupełnie nowego smaku. Gołąbki zawijane są w różne gatunki kapusty. Eksperymentować w kuchni można na wiele sposobów - jedyne, co nas ogranicza to własna wyobraźnia.

sposób przygotowania

  1. Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku (takim, w którym zmieści się cała główka kapusty) zagotuj wodę.
  2. Do gotującej się wody włóż kapustę. Po kilku minutach obierz wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieraj i wyciągaj kolejne liście.
  3. Wybierz najładniejsze i największe liście.
  4. Ryż gotuj trochę krócej, niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodaj go do surowego mięsa, a następnie przypraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką oraz przesmażoną na maśle cebulą, pokrojoną w drobną kostkę.
  5. Całość wyrób z jajkiem, aż masa ładnie się połączy.
  6. Farsz nałóż na liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
  7. Dno naczynia żaroodpornego lub garnka, w którym będziesz je gotować, wyłóż liśćmi pozostałymi kapusty. Gołąbki ułóż tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię naczynia. Możesz ułożyć je warstwowo.
  8. Następnie zalej je wodą, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie.
  9. Gotuj je ok. 40 min. na małym ogniu lub piecz tyle samo w temperaturze 160 stopni C.
  A Ty jak przyrządzasz domowe gołąbki? Na Twoje przepisy czekamy w komentarzach.