Crumble z wiśiami


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g wiśni
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • odrobina masła do wysmarowania foremek
  • cukier puder do oprószenia
  • 1 garść płatków migdałów
  • Kruszonka:

  • 100 g miękkiego masła o zawartości tłuszczu 83%
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko
  • małe naczynia do zapiekania

Porada szefa kuchni

Do tego deseru można dodać zarówno przetworzone jak i surowe owoce. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić np. z wiśniami lub czereśniami z kompotu, a żal Wam ich wyrzucać, wykorzystajcie je do crumble!

  1. Wiśnie dokładnie umyj i osusz, a następnie wydryluj. Jeśli użyjesz mrożonych już drylowanych to i tak się upewnij że wszystkie są pozbawione pestek, ponieważ może się trafić pestka.
  2. Następnie oprósz wiśnie mąką ziemniaczaną. Zrób to przez sito, wtedy oprószysz je równomiernie.
  3. Naczynka do zapiekania wysmaruj wewnątrz masłem i włóż do nich owoce.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza.
  5. Z podanych proporcji przygotuj kruszonkę. Wszystkie potrzebne składniki po prostu ze sobą dokładnie wymieszaj. Pamiętaj o tym, aby cukier puder i mąkę przesiać przez sito.
  6. Do kruszonki dodaj płatki migdałów i delikatnie przemieszaj.
  7. Gotową kruszonkę wyłóż na owoce i włóż naczynia do piekarnika na 25 minut.
  8. Gotowe Crumble gdy odrobinę ostygną oprósz z wierzchu cukrem pudrem.
  9. Podawaj gdy całkowicie ostygną.

Przepis na: Crumble z wiśiami

Crumble to nic innego jak zapiekane owoce oprószone kruszonką. My wybraliśmy wiśnie, ponieważ ich kwaskowy smak świetnie przełamuje słodycz kruszonki. Boskie, niepowtarzalne i pełne smaku Crumble to co prawda mały deser, jednak swoją słodyczą zaskoczy niejednego łasucha. A jakich owoców Wy byście użyli?