Buraczki zasmażane


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g buraków
  • 50 ml naturalnego kwasu burakowego lub soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 60 g masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • ręcznik papierowy
  • tarka z grubymi oczkami
  • garnek
  • czyste słoiki

Działkowe buraki o tej porze są już odpowiednio dojrzałe do spożycia. Ponieważ nadchodzi sezon zbiorów działkowych, a nie wszystkie zbiory jesteśmy w stanie przejeść, należy je odpowiednio przechować na chwile, gdy będziemy mieli na nie ochotę. Jeśli chcecie zatrzymać smak z domowego ogródka na dłużej, przedstawiamy Wam przepis na fantastyczne zasmażane buraczki.

Przepis na: Buraczki zasmażane

  1. Buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie włóż do garnka i zalej zimną wodą, aż całkowicie je zakryjesz.
  3. Włącz palnik, postaw garnek i gotuj buraki przez 30 minut.
  4. Ugotowane buraki zlej zimną wodą, aby wystygły. Następnie zdejmij z nich skórkę. Po ugotowaniu skórka powinna odchodzić bez problemu.
  5. Buraki pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  6. Na patelni roztop masło na małej mocy palnika.
  7. Przy pomocy papierowego ręcznika usuń z roztopionego masła biały osad z wierzchu (białko). W ten sposób uzyskasz masło klarowane. Na takim maśle możesz smażyć produkty w o wiele wyższej temperaturze, a masło się nie przypali.
  8. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone buraki i przesmażaj je przez 7 – 8 minut na średniej mocy palnika.
  9. Buraki dopraw solą z pieprzem i podlej sokiem z cytryny lub kwasem z buraków.
  10. Gotowe buraki przełóż do miseczki.
  11. Jeśli chcesz je zawekować to w garnku na dnie rozłóż czystą niewielką ściereczkę i wlej odrobinę wody.
  12. Przełóż do czystego słoika buraczki i dobrze zakręć.
  13. Następnie ustaw słoik w garnku do góry dnem i gotuj przez 20 minut.
  14. Po wyjęciu ustaw słoik nakrętką na blacie i przykryj ręcznikiem. Odczekaj aż słoik całkowicie ostygnie. Wklęsła nakrętka słoika oznaczać będzie, że buraczki zostały prawidłowo zamknięte.