50 ml naturalnego kwasu burakowego lub soku z cytryny
sól i pieprz
60 g masła
TO CI SIĘ PRZYDA
ręcznik papierowy
tarka z grubymi oczkami
garnek
czyste słoiki
Działkowe buraki o tej porze są już odpowiednio dojrzałe do spożycia. Ponieważ nadchodzi sezon zbiorów działkowych, a nie wszystkie zbiory jesteśmy w stanie przejeść, należy je odpowiednio przechować na chwile, gdy będziemy mieli na nie ochotę. Jeśli chcecie zatrzymać smak z domowego ogródka na dłużej, przedstawiamy Wam przepis na fantastyczne zasmażane buraczki.
Przepis na: Buraczki zasmażane
Buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Następnie włóż do garnka i zalej zimną wodą, aż całkowicie je zakryjesz.
Włącz palnik, postaw garnek i gotuj buraki przez 30 minut.
Ugotowane buraki zlej zimną wodą, aby wystygły. Następnie zdejmij z nich skórkę. Po ugotowaniu skórka powinna odchodzić bez problemu.
Buraki pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Na patelni roztop masło na małej mocy palnika.
Przy pomocy papierowego ręcznika usuń z roztopionego masła biały osad z wierzchu (białko). W ten sposób uzyskasz masło klarowane. Na takim maśle możesz smażyć produkty w o wiele wyższej temperaturze, a masło się nie przypali.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone buraki i przesmażaj je przez 7 – 8 minut na średniej mocy palnika.
Buraki dopraw solą z pieprzem i podlej sokiem z cytryny lub kwasem z buraków.
Gotowe buraki przełóż do miseczki.
Jeśli chcesz je zawekować to w garnku na dnie rozłóż czystą niewielką ściereczkę i wlej odrobinę wody.
Przełóż do czystego słoika buraczki i dobrze zakręć.
Następnie ustaw słoik w garnku do góry dnem i gotuj przez 20 minut.
Po wyjęciu ustaw słoik nakrętką na blacie i przykryj ręcznikiem. Odczekaj aż słoik całkowicie ostygnie. Wklęsła nakrętka słoika oznaczać będzie, że buraczki zostały prawidłowo zamknięte.
Uwielbiam buraczki zasmażane. Choc w wersji tartej, bardziej rozdrobnionej.
Magda
2015/08/25 11:54
Stary sprawdzony przepis ale chyba najlepszy ze wszystkich, uwielbiam buraczki zasmażane jako dodatek do niedzielnego obiadu. (ziemniaki ze schabowym albo kotletami mielonymi)
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Uwielbiam buraczki zasmażane. Choc w wersji tartej, bardziej rozdrobnionej.
Stary sprawdzony przepis ale chyba najlepszy ze wszystkich, uwielbiam buraczki zasmażane jako dodatek do niedzielnego obiadu. (ziemniaki ze schabowym albo kotletami mielonymi)
A do kaczki?