Tagliatelle z cukinią


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • pół paczki pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle
  • 1 mała cukinia
  • pół puszki zielonego groszku
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 ml słodkiej śmietanki 12%
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn

Makaron Tagliatelle z cukinią może brzmieć nieco tajemniczo, ale w istocie jest prostym, sprawdzonym połączeniem i gwarancją na smaczny posiłek. Jak na włoskie danie przystało – przepis składa się z niewielu składników, a Ty możesz więcej czasu przeznaczyć na jedzenie, niż gotowanie. Jest to idealne rozwiązanie na posiłek w środku tygodnia, gdy chcesz oszczędzić trochę czasu poświęconego w kuchni.

Przepis na: Tagliatelle z cukinią

  1. W garnku zagotuj wodę i wrzuć do wrzątku makaron. Gotuj według zaleceń na opakowaniu.
  2. Kurczaka umyj i dokładnie oczyść. Następnie osusz i pokrój w kostkę 1,5 cm.
  3. Cukinię przekrój wzdłuż a następnie w półksiężyce o grubości 5 mm.
  4. Czosnek drobno posiekaj.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż na rumiano kurczaka. Następnie dodaj do niego czosnek i cukinię. Wszystko smaż do miękkości.
  6. Groszek odsącz z zalewy i dorzuć na patelnię, a następnie zalej wszystko śmietanką. Na małej mocy palnika duś całość do momentu, aż sos zgęstnieje.
  7. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
  8. Do całości dorzuć ugotowany makaron i mieszając, duś jeszcze 5 minut na mniejszej mocy palnika.