Tarta z kukurydzą


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Składniki na tartę:

  • 250 g dowolnej mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • Dodatki:

  • 1 ugotowana kolba kukurydzy
  • 1 czerwona papryka (może być również inny kolor)
  • 1 garść papryczki Jalapeño (może być konserwowa)
  • 5 – 7 małych kulek mozzarelli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • świeża kolendra
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 całe jajka
  • sól i pieprz do smaku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma na tartę
  • robot kuchenny do wyrabiania ciasta
  • folia spożywcza
  • wałek
  • miska

Porada szefa kuchni

Spód do tarty przygotuj dzień wcześniej. Przed włożeniem formy do piekarnika nakłuj całą jej powierzchnię widelcem i rozłóż na niej coś co ją dociąży np. fasolę jaś. W ten sposób jej spód nie wyrośnie w górę.

Aaale Meksyk! Pragniesz poznać nową kulturę, lecz twój portfel pozwala ci tylko na podróż palcem po mapie? W przewodnikach brakuje opcji "sprawdzam"? Czas zmienić literaturę na tę kulinarną - najlepiej na magazyn kulinarny Codogara! Prezentujemy Wam wyśmienicie ostrą tartę meksykańską, która z powodzeniem zagra główną rolę na niejednej domowej fieście!

Przepis na: Tarta z kukurydzą

  1. Wszystkie składniki na spód tarty wymieszaj przy użyciu robota kuchennego lub ręcznie. Jeśli nie posiadasz robota to przy ręcznym wyrabianiu postaraj się jak najmniej ciepła wprowadzić do ciasta. Posłuż się dwoma nożami i ugniataj ich ostrzami masło z mąką i jajkiem (oraz sól) do momentu aż uzyskasz kawałki ciasta przypominające ryż.
  2. Następnie nadgarstkami (emitują najmniej ciepła) ugnieć całe ciasto.
  3. Gotowe zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 - 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok 1 – 1,5 cm i rozłóż je w formie.
  6. Gotową, wyłożoną ciastem formę włóż do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw, aby całkowicie ostygło.
  7. Paprykę oraz pomidorki umyj i dokładnie osusz. Pomidorki przekrój na połówki, a paprykę pokrój w paski.
  8. Ugotowaną kukurydzę obkrój dookoła.
  9. Na wystygniętym spodzie tarty rozłóż warzywa: kukurydzę, pomidorki, plastry Jalapeño i paski czerwonej papryki.
  10. W osobnej, większej misce wymieszaj dokładnie śmietanę z jajkami, dopraw solą z pieprzem, a następnie zalej mieszanką tarę.
  11. Z wierzchu porozkładaj pocięte na pół kulki mozzarelli.
  12. Piecz całość w 190 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
  13. Gotową tartę odstaw na chwilę, aby ostygła. A gdy przed konsumpcją posyp ją z wierzchu świeżymi listkami kolendry.