Lemoniada miodowo truskawkowa


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg świeżych lub mrożonych truskawek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
  • 1l wody mineralnej lekko gazowanej
  • kostki lodu
  • świeże listki mięty

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • woreczki do lodu
  • drobne sito

Porada szefa kuchni

Jeśli nie przeszkadzają Ci drobne pestki, które znajdują się w truskawkach, możesz zrezygnować z przecierania ich przez sito. Dzięki temu, napój przygotujesz w ekspresowym tempie!

Lemoniada nie jedno ma imię! Lemoniadę popijano już w XVII wieku, dzięki firmie Compagine de Limonadiers, która uzyskała całkowity monopol na produkcję i sprzedaż tego napoju.  Sporządzano go wówczas z niegazowanej wody mineralnej zmieszanej z sokiem świeżych cytryn. Przełomowym momentem dla wszystkich wielbicieli lemoniady był rok 1767, kiedy to, chemik Joseph Preistley wynalazł wodę sodową. Lemoniada w wersji gazowanej podbiła cały świat i do dziś stanowi podwalinę dla producentów wielu napojów owocowych. Tradycyjna cytrusowa lemoniada zainspirowała nas do eksperymentowania i stworzenia orzeźwiającego napoju truskawkowego z odrobiną miodu i duuuużą ilością lodu! Choć sezon na truskawki niestety się skończył, to większość z nas zdążyła zatrzymać smak lata w postaci mrożonych owoców, które idealnie nadają się do naszej lemoniady!

Przepis na: Lemoniada miodowo truskawkowa

  1. Truskawki umyj i oczyść z szypułek (jeśli używasz mrożonych truskawek, wyciągnij je wcześniej z zamrażarki, aby lekko się rozmroziły).
  2. Truskawki umieść w misie lub pojemniku blendera i zmiksuj na gładką masę. Przygotuj bardzo drobne sitko i przetrzyj przez nie zmiksowaną masę, aby usunąć drobne pestki.
  3. Przetarte truskawki umieść ponownie w pojemniku blendera i dodaj miód, sok z cytryny oraz kilka listków świeżej mięty.
  4. Całość ponownie zmiksuj i przelej do większego garnka. Dodaj wodę mineralną.
  5. Wymieszaj napój na pomocą metalowej łyżki i spróbuj przygotowanej lemoniady. Jeśli będzie zbyt kwaśna, dodaj jeszcze odrobinę miodu i ponownie wymieszaj.
  6. Podawaj z dużą ilością wcześniej przygotowanego lodu.