Pierś z kaczki z botwinką i kozim serem


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 filet z kaczki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek świeżej botwiny
  • 60 g sera koziego
  • konfitura z rabarbaru jako dodatek do mięsa (ilość według uznania)

Porada szefa kuchni

Przy przyrządzaniu kaczki bardzo istotny jest czas jej obróbki termicznej. Jeśli zbyt długo będziesz ją piec czy smażyć, mięso stanie się suche. Piecz ją maksymalnie 12 minut.

„Martwiły się inne kaczki: „Co będzie z takiej dziwaczki?” Aż wreszcie znalazł się kupiec: „Na obiad można ją upiec!” Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad podając, Bo z kaczki zrobił się zając, W dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka!" - Jan Brzechwa

Przepis na: Pierś z kaczki z botwinką i kozim serem

  1. Mięso dokładnie umyj i oczyść z błonek. Następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
  2. Kaczkę natnij od strony skóry w kratkę, tak aby nie naruszyć mięsa.
  3. Pierś dopraw z obu stron solą z pieprzem.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  5. Na zimnej patelni połóż kaczkę skórą do dołu i włącz palnik. Smaż od skóry przez 5 minut, następnie przewróć ją na drugą stronę i smaż ją 3 minuty.
  6. Przełóż pierś z kaczki do naczynia żaroodpornego i włóż przykrytą do piekarnika na ok 12 minut. Piecz ją nie więcej niż 12 minut, ponieważ dłuższy czas pieczenia przesuszy mięso.
  7. W tym czasie opłucz dokładnie botwinę i odetnij z niej liście z łodygami. Łodyżki rozłóż na papierowym ręczniku aby odciekły z nadmiaru wody.
  8. Przy pomocy obieraczki do warzyw wytnij płatki z koziego sera.
  9. Gotową kaczkę połóż na 5 minut na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso odpocznie pokrój ją na plastry i ułóż na talerzu.
  10. Obok kaczki rozłóż botwinkę i posyp kozim serem.
  11. Kaczkę podawaj z konfiturą z rabarbaru lub inną ulubioną. Do tego rodzaju mięsa idealnie komponują się kwaśne smaki.