Placek z owocami


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Spód:

  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 100 gram masła
  • 100 gram płatków kukurydzianych
  • Masa:

  • 6 żółtek
  • 100 gram cukru pudru
  • 500 gram serka mascarpone
  • 300 gram truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ulubione owoce do dekoracji wierzchu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • mikser i blender
  • ronderl
  • miska
  • tortownica o średnicy 26 cm

Porada szefa kuchni

Do masy ciasta świetnie nadają się mrożone truskawki, ale tylko te przygotowywane przez nas samych. Jeżeli nie jesteście w stanie ich zdobyć, możecie użyć innych owoców np. malin czy jagód. Ich kwaskowy posmak świetnie zbalansuje słodycz całego placka. Kruchy spód połączony ze smakiem sezonowych owoców. Pycha!

Nasza wersja placka z owocami to wielka próba przełamania radykalnego postrzegania tego wyśmienitego deseru. Kiedy był już gotowy, redakcja jako pierwsza mogła testować jej niecodzienną formę. Jednogłośnie doszliśmy do wniosku, że nasza cukiernicza misja zakończyła się sukcesem. Gdy testerzy mieli już na tyle puste usta, by móc coś powiedzieć i w większej części oblizali już białe wąsy z piankowego kremu pod nosem, każdy dodał również swoją propozycję jej podania, którą można uogólnić mniej więcej tak: Ten deser świetnie sprawdzi się z sezonowymi owocami! Co prawda już po truskawkach ale miło było by wciągnąć kęs na którym znajdą się maliny z jeżynami lub całkowicie truskawki zamienić na jagódki. My już sprawdziliśmy jak bardzo szybki w przygotowaniu jest ten przepis, a Wy kiedy podejmiecie wyzwanie?

Przepis na: Placek z owocami

  1. Przygotuj kąpiel wodną aby rozpuścić czekoladę z masłem. W tym celu do rondla wlej wody i postaw na nim miskę (powinna być szersza aby nie wpaść do środka).
  2. Masło i czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się rozpuściły.
  3. Gdy woda w rondlu zacznie się gotować i tym samym para zacznie podgrzewać dno miski dodaj do jej środka masło z czekoladą i zacznij mieszać.
  4. Gdy oba składniki będą płynne i połączone, dodaj do miski płatki kukurydziane i dokładnie je wymieszaj.
  5. Następnie całość rozłóż równomiernie na dnie tortownicy i delikatnie ugnieć aby spód był bardziej zbity.
  6. Gotową formę włóż na 10 minut do zamrażalnika, aby czekolada stężała i tym samym złączyła spód płatków kukurydzianych nadając im chrupkości.
  7. Truskawki dokładnie umyj i oczyść z szypułek. Pamiętaj o tym, aby w pierwszej kolejności były umyte. Gdy zaczniesz od usuwania szypułek do ich wnętrza może dostać się woda i przez to będą wodniste w smaku!
  8. Gdy odsączysz je z nadmiaru wody umieść wszystkie w misce i zblenduj na gładką masę.
  9. Żelatynę namocz według zaleceń producenta na opakowaniu.
  10. W osobnej misie utrzyj mikserem żółtka z przesianym przez sito cukrem pudrem. Miksuj aż uzyskasz masę o jasnym kolorze podobną do pianki. Wtedy wlej całość do truskawek i wymieszaj mikserem.
  11. Następnie dodaj serek mascarpone i całość mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec mieszania dodaj żelatynę.
  12. Gotową masę rozłóż równomiernie na kruchy spód z płatków kukurydzianych i wstaw do lodówki aby całość stężała.
  13. Owoce, które chcesz użyć do dekoracji, najpierw trzeba umyć i dokładnie osuszyć. Gdy już to zrobisz, poprzekrawaj je na pół i udekoruj nimi wierzch.