Creme Brulee w 3 odmianach


Creme brulee nie trzeba nikomu przedstawiać – jest to deser przyrządzany na bazie kremu z jaj, śmietany, cukru i wanilii, zwieńczony delikatną warstwą karmelu.

O jego pochodzenie spierają się trzy nacje – Hiszpanie, Brytyjczycy oraz Francuzi, jednak to we francuskiej książce kucharskiej został opisany po raz pierwszy. Nazwa tego słodkiego specjału oznacza dosłownie ‘przypalony krem’, ponieważ przypalany cukier karmelizuje się, tworząc twardą lekko gorzkawą skorupkę.

Dziś przygotowaliśmy dla Was wariacje na temat tego popularnego francuskiego deseru. Jak przyrządzić ucztę dla podniebienia we własnym domu?

Creme Brule

Przypalane owoce

Jeżeli jesteście miłośnikami deserów z owocami, ten specjał podbije Wasze serca! Do  przygotowania potrzebne będą jabłka, mandarynki, czarne porzeczki oraz imbir. Jabłka i mandarynki należy obrać ze skórki, pokroić w kostkę i zalać 3 łyżkami wody, całość podsmażyć. Następnie przekładamy zawartość do żaroodpornej miski, dodajemy porzeczki i dolewany wcześniej wymieszanego jogurtu z cukrem pudrem. Wierzch oprószamy cukrem brązowym, a całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza na około godzinę.

Groszkowe a’la brulee

Czy zastanawialiście się kiedyś jak może smakować deser z groszku? Czasem najbardziej absurdalne połączenia kulinarne okazują się strzałem w dziesiątkę. Wystarczy zblendować groszek z awokado, dodać śmietanę 36%, cukier, odrobinę mleka i 2 żółtka. Całość rozlać do małych żaroodpornych naczyń i piec w piekarniku przez godzinę przy 110 stopniach Celsjusza. Prawda że proste?

Cafe a’la creme brulee

Słodkie desery najlepiej łączą się z gorzkim, wyrazistym smakiem. Dlaczego nie połączyć creme brulee z kawą? W jej smaku kryją się wspomnienia z dzieciństwa, kiedy moczone biszkopty w mleku waniliowym smakowały jak nic innego na świecie. Macie ochotę na taką podróż w czasie? Sprawdźcie, jak przygotować taką kawę w domu: http://przepisynakawe.pl/a-la-creme-brulee-100.

Wariacji na temat creme brulee jest naprawdę wiele. Istotą sztuki kulinarnej jest eksperyment, stąd też powstanie tego przysmaku oraz nieustanne modyfikacje jego przepisu. Jedno jest pewne – każdy z nich smakuje fantastycznie!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes