Burger lepszy niż w Burger King


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Burgery:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej rostbef ze względu na odpowiednią zawartość tłuszczu)
  • 1 łyżka ostrej musztardy (np. Dijon)
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatki:

  • 4 bułki do hamburgerów
  • 8 średnich liści sałaty
  • 1duży pomidor
  • ketchup, majonez lub inny ulubiony sos
  • oliwa lub olej do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • patelnia
  • łopatka do przewracania mięsa
  • suszarka do sałaty

Porada szefa kuchni

Skomponuj ulubionego hamburgera dowolnie zestawiając dodatki.  Oprócz wymienionych w przepisie możesz dodać np. ogórki konserwowe lub kiszone, plaster sera cheedar, oscypek, ser kozi, surówkę z białej lub czerwonej kapusty, czerwoną cebulę, podsmażony plaster bekonu, suszone pomidory, a nawet oliwki.

Burgery wciąż pozostają na topie wśród trendów szybkich przekąsek. W całej Polsce powstało mnóstwo restauracji specjalizujących się przyrządzaniu bułek z kotletem w środku, a ich wybór jest naprawdę ogromny od klasycznych burgerów wołowych po wydania orientalne. Każdy jest inny i każdy zasługuje na spróbowanie. Jednak wśród najbardziej znanych króluje burger amerykańskiej sieci fest foodów. Postanowiliśmy dać Wam przepis na tę przekąskę, abyście mogli spróbować swoich sił i stali się prawdziwymi burger królami i królowymi. Kto wie, może się okaże, że robicie najlepsze burgery w okolicy?

Przepis na: Burger lepszy niż w Burger King

  1. Pół godziny przed smażeniem mięso wyjmij z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową przed smażeniem. Ma to ogromy wpływ na wysmażenie mięsa.
  2. Pomidora umyj i pokrój w plasterki. Sałatę umyj i osusz za pomocą suszarki do sałaty lub ręczników papierowych.
  3. Mięso mielone przełóż do miski. Dopraw sosem Worcestershire, musztardą, solą i pieprzem. Dodaj odrobinę zimnej wody (ok 1 łyżki)  i dokładnie dłońmi wyrób masę mięsną.
  4. Formuj okrągłe, płaskie kotlety, o średnicy nieco większej niż bułka - burgery odrobinę skurczą się przy smażeniu. Kotlety wyrabiaj na desce do krojenia i delikatnie je oklepuj nawilżoną dłonią, dzięki temu będą elastyczne i łatwo się formowały.
  5. Burgery smaż na patelni na rozgrzanym oleju lub oliwie,  z obu stron na rumiano.
  6. Bułki przetnij na pół i podgrzej przez chwilę na rozgrzanej suchej patelni.
  7. Połówki bułek posmarujemy ketchupem (lub innym sosem)
  8. Na połowę bułki połóż sałatę, burgera i pomidora. Przykryj drugą połówką bułki i podawaj.