Szukaj przepisu

Ciasto drożdżowe z owocami

90 minut
8 osób
Łatwe
Składniki
Ciasto drożdżowe z owocami
  • Ciasto drożdżowe z owocami
  •  P1050501
  •  P10504981
SKŁADNIKI
  • 220 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ulubione owoce

PORADA SZEFA KUCHNI

Jeśli nie posiadasz robota kuchennego, ciasto możesz wyrobić ręcznie. zasady pozostają te same, jedynie czas przygotowania się różni.

Sądziliście że pieczenie ciast to skomplikowana czynność? Nic bardziej mylnego! Spróbujcie naszego łatwego przepisu na pyszne ciasto drożdżowe z waszymi ulubionymi owocami.

sposób przygotowania

  1. Mleko wlej do garnka i postaw na palniku włączonym na małą moc. Następnie pokrusz do środka drożdże i mieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Masło rozpuść w osobnym garnku.
  3. Do pojemnika robota kuchennego wlej mleko, masło i pozostałe składniki na ciasto. Ustaw urządzenie na tryb wyrabiania ciasta na 2 minuty.
  4. Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut aby wyrosło. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni C.
  6. Następnie formę do ciasta wysmaruj odrobiną masła i przełóż do niej ciasto.
  7. Na wierzch rozłóż owoce i włóż formę do pieca na 30 minut.
  8. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni C i piecz 20 minut.
  9. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, więc po wyłączeniu piekarnika odczekaj 15 minut przed wyciągnięciem. Ciasto wyciągnij z formy dopiero po wystygnięciu!

Autor przepisu: Olga

PODOBNE PRZEPISY

  • Ciasto z rabarbarem
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką i rodzynkami
  • ciasto-ze-sliwkami1
  • Ciasto ucierane ze śliwkami
  • Jagodzianki
  • Kapitan Cook

    Marchewko – Trzymam za słowo.

  • Marchewka

    Masz to jak w banku :)