Szukaj przepisu

Ciasto drożdżowe z owocami

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Upieczenie ciasta drożdżowego jest trudne? Nie jeśli jesteś szczęśliwą posiadaczką robota kuchennego z opcją: wyrabianie ciasta drożdżowego. Oj tak, wiem - poszłam na łatwiznę! Ale jak już mam taki gadżet to fajnie z niego skorzystać. Notabene, rozczaruję Kapitana Cooka - ukrywałam przed nim mój nowoczesny wynalazek. Oh wybacz Cook! Obiecuję, że pożyczę Ci na weekend ten ułatwiający życie sprzęt.

  • Składniki:

  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • owoce wedle uznania, u mnie jagody

Przepis

Najpierw podgrzewałam mleko dodając do niego pokruszone drożdże i cukier i mieszałam łyżką. Nie można doprowadzić do wrzenia! Ot cała filozofia, później wszystkie składniki, włącznie z podgrzanym mlekiem, drożdżami i cukrem wkładam do robota kuchennego, ustawiam czas 2 minuty i tryb wyrabianie ciasta. Po 2 minutach ciasto przekładam do miski, przykrywam ręczniczkiem kuchennym i zostawiam na 30 minut, aż do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie włączam piekarnik i rozgrzewam go do 150°C.

Po upływie 30 minut, ciasto przekładam na natłuszczoną wcześniej blachę i obkładam owocami sezonowymi – w tym przypadku jagódki. Wiem, że niektórzy posypując ciasto kruszonką, ale u mnie w domu jada się drożdżowce bez posypki. Piec 30 minut w 150°C a następnie 20 minut w 180°C. Łatwizna!

Pamiętaj!

- ciasto drożdżowe rośnie w temperaturze 20-30°C, powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie

- masło dodane do ciasta powinno być roztopione,

- ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, warto więc po wyłączeniu piekarnika troszkę odczekać przed wyciągnięciem go,

- ciasto wyciągamy z formy dopiero po wystygnięciu!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Kapitan Cook pisze:

    Marchewko – Trzymam za słowo.

  2. Marchewka pisze:

    Masz to jak w banku :)

Skomentuj


× 6 = trzydzieści