Kurki mają wartości odżywcze – FAKT


kurki
Kurki (pieprznik jadalny) wbrew temu, co powszechnie się mówi o grzybach, czyli że nie mają żadnych wartości odżywczych, zawierają w 100 g 8 mg sodu; 500 mg potasu; 7 mg węglowodanów i 1,5 g białka. Ponadto są bogate w wapń, witaminę D, magnez i żelazo. Uważa się, że nie powinno się myć świeżych kurek, ponieważ nasączają się wodą. Jednak przecież po ich usmażeniu czy uduszeniu ta woda z nich wyparuje. Nie nadają się do suszenia, jednak zachowują wiele walorów smakowych, gdy je zamrozimy.
Kiedy już je rozmrozimy, warto zapamiętać, aby przed jakąkolwiek obróbką cieplną podgotować je chwilę w mleku, dzięki czemu nie będą miały gorzkawego posmaku. Użytkownikom kuchenek mikrofalowych radzimy szczelne zamknięcie pojemnika, w którym będziecie je odgrzewać, ponieważ pod wpływem fal zaczynają strzelać i większa ich część znajdzie się na jej suficie i ścianach.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote