Szukaj przepisu

Łazanki

2 godziny
6 osób
Średnie
Składniki
Łazanki
  • Łazanki
  •  IMG_0026
SKŁADNIKI
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 3 kiełbasy
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 1 duża cebula
  • masło
  • olej
  • Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 180 ml ciepłej woda
TO CI SIĘ PRZYDA
  • wałek lub maszynka do makaronu
  • stolnica

Czasem mamy ochotę na coś bardzo prostego i tradycyjnego. takim daniem są łazanki, które możecie przyrządzić z domowym makaronem.Taka forma tego dania sprawi że już nigdy nie będzie takie samo.

sposób przygotowania

  1. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij w nie jajko.
  2. Dodaj sól, oliwę i odrobinę wody.
  3. Zagniataj dolewając wody, aż będzie gładkie i odchodziło od dłoni.
  4. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy podsypanej mąką.
  5. Następnie pozostaw płat ciasta na 1 godzinę do przesuszenia.
  6. Po tym czasie pokrój go w kwadraty o bokach 2 cm.
  7. Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą i mocno odciśnij z nadmiaru wody. Następnie wrzuć do garnka i duś na średniej mocy palnika przez 1 godzinę. Co jakiś czas dolewaj odrobinę wody aby się nie przypaliła. Pod sam koniec pozwól aby płyn odparował.
  8. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al. dente.
  9. Następnie makaron odcedź, zahartuj zimną wodą i ponownie odcedź.
  10. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  11. Z kiełbasy ściągnij skórkę, a następnie pokrój ją w półksiężyce.
  12. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę.
  13. Do cebuli dorzuć kiełbasę i smaż do momentu aż się mocno przyrumieni.
  14. Podsmażoną cebulę z kiełbasą dorzuć do kapusty i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  15. Następnie dorzuć makaron i gotuj przez 3 minuty.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Łazanki z makiem i orzechami włoskimi
  • Krokiety z kapustą z sosem koperkowym
  • kapusniaknew
  • Pierogi z grzybami
  • Kapuśniaczki - świąteczne bułeczki
  • Ewa Biedr_ona

    I oto kolejny świetny domem pachnący obiadek ;-))

  • martushka

    Łazanki pamiętam z przedszkola. Ostatni raz wlasnie tam je jadlam, czyli wieki temu… Na Twoim talerzu wygladaja bardzo apetycznie… skorzystam chetnie z tego przepisu i przypuszczam, ze bedzie pysznie…

  • Kapitan Cook

    Polecam gorąco

  • Magdalena

    Ja polecam zamienic kapuste kiszona na swieza szatkowana kapuste. Dla mnie ta wersja jest najlepsza :)

  • Magdalena

    I czasem zamienialam kielbase na boczek :)