Łazanki


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 3 kiełbasy
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 1 duża cebula
  • masło
  • olej
  • Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 180 ml ciepłej woda

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wałek lub maszynka do makaronu
  • stolnica

Łazanki można przygotować na trzy różne sposoby. Do pierwszego używamy kapusty kiszonej, dzięki czemu ich smak jest wyrazisty. Jeśli nie masz czasu jej gotować, rozwiązaniem może być użycie gotowego już bigosu. Do drugiego sposobu używamy kapusty młodej lub po prostu surowej – obie są delikatne i słodkie. Trzeci sposób na łazanki to połączenie obu rodzajów kapusty – uzyskujemy wtedy połączenie smaków kwaskowatego ze słodkim, a dodany do nich domowy makaron mocno wyróżni je na tle wyrobów garmażeryjnych.

Przepis na: Łazanki

  1. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij w nie jajko.
  2. Dodaj sól, oliwę i odrobinę wody.
  3. Zagniataj dolewając wody, aż będzie gładkie i odchodziło od dłoni.
  4. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy podsypanej mąką.
  5. Następnie pozostaw płat ciasta na 1 godzinę do przesuszenia.
  6. Po tym czasie pokrój go w kwadraty o bokach 2 cm.
  7. Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą i mocno odciśnij z nadmiaru wody. Następnie wrzuć do garnka i duś na średniej mocy palnika przez 1 godzinę. Co jakiś czas dolewaj odrobinę wody aby się nie przypaliła. Pod sam koniec pozwól aby płyn odparował.
  8. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al. dente.
  9. Następnie makaron odcedź, zahartuj zimną wodą i ponownie odcedź.
  10. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  11. Z kiełbasy ściągnij skórkę, a następnie pokrój ją w półksiężyce.
  12. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę.
  13. Do cebuli dorzuć kiełbasę i smaż do momentu aż się mocno przyrumieni.
  14. Podsmażoną cebulę z kiełbasą dorzuć do kapusty i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  15. Następnie dorzuć makaron i gotuj przez 3 minuty.