Szukaj przepisu

Łazanki

Pin it

Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis

Ciasto pierogowe świetnie nadaje się na zrobienie domowego makaronu. I wbrew pozorom nie jest to ekstra ciężka praca. Poznając kilka trików możemy w szybki sposób zaskoczyć naszych gości wybornym daniem. Jedno jest pewne - ilu ludzi na ziemi, tyle pomysłów na wykorzystanie makaronu. Zatem warto zrobić go trochę więcej i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem własnoręcznego wyrobu.

  • Składniki:

  • domowy makaron
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 3 kiełbasy
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • masło, olej

Przepis

Przepis na domowy makaron znajdziecie we wpisie o [url:3]pierogach[/url]. Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, aby było widać blat pod spodem. Następnie odstawiamy taki płat ciasta na ok. godzinę do przesuszenia. Po tym czasie kroimy go w w kwadraciki o bokach 2 cm x 2 cm. Gotujemy go w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. W garnku gotujemy kapustę ok. 1 h.

Na patelni podsmażamy na maśle i oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Na to wędruje ugotowana i odsączona kapusta. Po przesmażeniu wszystkiego dodajemy majeranek, sól, pieprz oraz ugotowany makaron. Lekko wszystko razem mieszamy na patelni i podsmażamy. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Ewa Biedr_ona pisze:

    I oto kolejny świetny domem pachnący obiadek ;-))

  2. martushka pisze:

    Łazanki pamiętam z przedszkola. Ostatni raz wlasnie tam je jadlam, czyli wieki temu… Na Twoim talerzu wygladaja bardzo apetycznie… skorzystam chetnie z tego przepisu i przypuszczam, ze bedzie pysznie…

  3. Kapitan Cook pisze:

    Polecam gorąco

  4. Magdalena pisze:

    Ja polecam zamienic kapuste kiszona na swieza szatkowana kapuste. Dla mnie ta wersja jest najlepsza :)

  5. Magdalena pisze:

    I czasem zamienialam kielbase na boczek :)

Skomentuj


× 8 = pięćdziesiąt sześć