Warzywa z grilla – szaszłyki


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 duża żółta papryka
  • 8 – 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka Ramiro
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • połowa ananasa
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml oliwy

Porada szefa kuchni

Plastrami cukinii możesz pozawijać niektóre warzywa. Dzięki temu będą one bardziej soczyste, a cukinia stanie się bardziej chrupiąca. Szczególnie polecam kawałek ananasa owinięty zielonym plasterkiem. Połączenie tych smaków sprawia, że cała potrawa osiąga wyższy poziom.

Grzechem jest grillowanie bez szaszłyków, dlatego przygotowałem dla was ciekawą propozycję w wydaniu wegańskim. Danie jest bardzo proste jednak zastosowałem kilka elementów, które nadają całości charakteru i sprawiają że szaszłyki wegańskie nie przynudzają. Jak się okazuje, to w szczegółach tkwi diabeł.

Przepis na: Warzywa z grilla – szaszłyki

  1. Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. W misce dokładnie wymieszaj sok z cytryny z solą, pieprzem i ziołami. Mieszaj aż sól się rozpuści.
  3. Następnie do mieszanki dodaj oliwę. Aby stworzyć z tego vinegret, trzeba całość zblendować lub wstrząsnąć jak drinka w shakerze. Jednak niemieszanie całości jest celowe. W ten sposób mikstura nierównomiernie się rozłoży na produktach i każdy kęs będzie miał inny smak.
  4. Z ananasa wykrój skórkę, a miąższ pokrój na kawałki o grubości 2 cm.
  5. Cukinię potnij na paski przy użyciu obieraczki. Gdy dojdziesz do połowy a miąższ będzie zbyt miękki by dalej ciąć zacznij nacinać z drugiej strony. Tę samą czynność powtórz z dwóch pozostałych stron.
  6. Cebule obierz z łupin, a następnie postaw ją ogonkiem do góry. Potnij ją zaczynając od ogonka na 3 równe części – podobnie jak logo niemieckiej marki produkującej ekskluzywne auta.
  7. Paprykę pokój w poprzek na kawałki o długości 3 cm. Część przy ogonku oczyść z gniazda nasiennego.
  8. Z żółtej papryki usuń gniazdo nasienne, a następnie miąższ pokrój wzdłuż w paski o szerokości 1,5 – 2 cm.
  9. W dowolnej kolejności ponabijaj warzywa na patyczki.
  10. Plastry cukinii zwiń w ruloniki, dzięki temu stanie się chrupiąca.
  11. Rozłóż szaszłyki na grillu i opiekaj je po obu stronach przez 5 minut każdą.
  12. W trakcie grillowania polewaj warzywa sosem. Staraj się polewać obiema warstwami, dzięki temu jeden kęs będzie zawierał oba smaki.