Stek wołowy


3 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 steki z ligawy wołowej o grubości 2,5 cm
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 3 pieczarki średniej wielkości (ewentualnie grzyby Shitake lub boczniaki królewskie)
  • 2 – 2,5 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • pieprz czerwony świeżo mielony
  • 60 ml burbonu dobrej jakości
  • 6 długich i szerokich na 2 – 2,5 cm plastrów boczku wędzonego
  • 1 łyżka roztopionego masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • nitka bawełniana lub sznurek
  • folia spożywcza
  • tacka aluminiowa na grilla
  • ręcznik papierowy

Porada szefa kuchni

Bardzo istotnym elementem przyrządzania steka jest jego odpoczynek po grillowaniu lub smażeniu. Powinien poleżeć w ciepłym miejscu ok. 5 minut, lub owinięty w folię aluminiową przez 8 minut. Jest to dosyć ważny element ze względu na wysoką temperaturę soków wewnątrz. Przekrojenie mięsa od razu po usmażeniu spowoduje ich wyciek. Pamiętaj także aby 30 minut przed grillowaniem wyjąć steka z lodówki.

Każdy amator mięsa choć raz w życiu powinien spróbować steka wołowego wysmażonego w stopniu krwistym. Nie ma w tym nic strasznego - może i wygląda czasem przerażająco, gdy soki wypływają z mięsa, lecz gwarantuję Wam, że smak i konsystencja mięsa są niesamowite. Jednak i tak w końcu odnajdziecie swój ulubiony stopień wysmażenia. Steka o grubości 2,5 cm powinno smażyć się z obu stron około:

  • 2,5 min - mocno krwisty,
  • 3,5 min - krwisty,
  • 4,5 min - średnio wysmażony,
  • 5,5 min - dobrze wysmażony.

Przepis na: Stek wołowy

  1. Mięso dzień wcześniej opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następie bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Steki delikatnie oklep kilkoma kroplami burbonu z każdej strony (na każdy kawałek wypada ok. 20 ml alkoholu. Do tej czynności użyj tylko połowy). Po oklepaniu mięsa delikatnie dopraw pieprzem po obu stronach.
  3. Na talerzu wysyp czosnek niedźwiedzi obtocz boki mięsa.
  4. Następnie, lekko zwierając wołowinę oklej ją dookoła 2 plastrami boczku tak, aby stek zwarł się jeszcze bardziej. Pomiędzy warstwami boczku możesz jeszcze dodać odrobine czosnku niedźwiedziego.
  5. Kawałkiem nitki obwiąż mięso z boczkiem dookoła dla pewności, aby plastry boczku się nie rozwarstwiły.
  6. Każdy stek zawiń w folię aluminiową i włóż na 2 godziny do lodówki.
  7. Grzyby dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  8. Z główki czosnku oddziel ząbki.
  9. Po tym czasie wyjmij mięso minimum 30 minut przed planowanym grillowaniem.
  10. Na rozgrzanym grillu połóż tackę aluminiową.
  11. Grzyby pokrój w paski i posmaruj delikatnie oliwą, a cebulę obierz z łupin i pokrój w plastry.
  12. Następnie rozłóż je na tacce aluminiowej. Plastry cebuli powinny się opiekać około 10 minut, a grzyby ok 13 minut.
  13. Na tacce również opiekaj przez 10 minut ząbki czosnku.
  14. Pozostałym alkoholem ponownie oklep mięso i odczekaj 6 – 7 minut. Po tym czasie delikatnie wysmaruj je odrobiną masła i rozłóż na ruszcie grilla. Opiekaj do ulubionego stanu wysmażenia z obu stron (w trakcie opiekania steków nie nakłuwaj ich niczym ostrym, a obracaj je szczypcami).
  15. Mięso posyp solą dopiero na talerzu.