Faszerowana pierś z kurczaka


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 50 g koziego sera
  • 2 piersi z kurczaka (każda po ok. 150 g)
  • 16 większych listków rukoli
  • 8 – 10 cienkich plastrów boczku
  • sól i pieprz
  • 180 g pomidorków Cherry
  • główka czosnku
  • mielona papryka wędzona (opcjonalnie)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • papierowy ręcznik
  • nóż do filetowania
  • miska/salaterka
  • tarka do sera

Porada szefa kuchni

Z pomidorków i wędzonej papryki przygotujesz rewelacyjny Dip do potrawy. Umieść w miseczce pomidorki bez skórek, dopraw papryką i całość ugnieć widelcem . Nie doprawiaj solą z pieprzem ponieważ boczek na piersi z kurczaka jest wystarczająco słony.

Pierś z kurczaka faszerowana serem kozim, owinięta w liście rukoli i boczek - brzmi dobrze prawda? Taka właśnie jest! Kieszonka drobiowa niesamowitą delikatność zawdzięcza „panierce” z boczku. Tłuszcz jaki się z niego wytapia sprawia, że mięso drobiowe dusi się w nim, jak w sosie. Ser kozi, którym jest nafaszerowana, gdy zaczyna się roztapiać łączy się z sokami z mięsa, co dodatkowo nie pozwala mu wyschnąć. Opowiedzcie tę historię znajomym podczas przygotowywania kieszonki na grillu, a gwarantuję Wam, że rozbudzicie ich apetyt.

Przepis na: Faszerowana pierś z kurczaka

  1. Piersi dokładnie umyj i oczyść z błonek. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Nożem do filetowania wytnij dziurę zaczynając od grubszej części mięsa i pozostaw 0,5 cm ścianek po bokach i na końcu. To samo powtórz z drugą piersią.
  3. Ser zetrzyj na tarce, a następnie włóż go do środka kieszonki i całość mocno dociśnij tak, aby pozbyć się powietrza z wnętrza.
  4. Kurczaka obłóż po obu stronach czterema listkami rukoli.
  5. Owiń mięso plastrami boczku w taki sposób, żeby kolejny płat był nałożony na poprzedni (4 – 5 plastrów na jedną pierś). W ten sposób żaden plaster boczku się nie odwinie.
  6. Końcówki pierwszego i ostatniego plastra zawiń pod spód (pod boczek).
  7. Na ruszcie grilla rozłóż pomidorki.
  8. Rozgrzany ruszt grilla delikatnie posmaruj oliwą i połóż na nim kieszonkę.
  9. Po 5 minutach obróć mięso na drugą stronę, delikatnie oprósz papryką i również opiekaj 5 minut.
  10. Kieszonkę zdejmij z rusztu i pozwól, aby odpoczęła przez 3 minuty. Następnie pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm.
  11. Gotową kieszonkę podawaj z pomidorkami.