Szukaj przepisu

Pierogi z serem

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Pierogi to najbardziej tradycyjna z polskich potraw. Niczym schabowy nie może jej zabraknąć na naszych stołach. Wiele osób woli kupować gotowe pierogi, gdyż uważa, że przy domowych jest sporo roboty, a to błąd! Proponuję wykorzystać malaksery oraz inne roboty - trzeba sobie ułatwiać życie.

Pierogowe farsze to temat na grubą książkę, osobiście jednak najbardziej lubię ten z białego wiejskiego sera z rodzynkami. Dobre w tym przepisie jest to, że czasami pozostaje trochę ciasta - wtedy przygotowuję z niego domowy makaron (przepis na domowe łazanki już niedługo). A więc, zakasamy rękawy i wyrabiamy ciasto.

  • Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtko (ciasto)
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • sól
  • 40 dag białego sera tłustego
  • śmietana kwaśna 18%
  • cynamon
  • cukier
  • 1 żółtko (farsz)
  • rodzynki

Przepis

Namaczamy pół szklanki rodzynek we wrzątku (lub w rumie). Wsypujemy do miski mąkę i zalewamy ją połową szklanki wrzątku – mieszamy całość łyżką. Gdy wszystko lekko przestygnie dodajemy żółtko, olej oraz szczyptę soli. Wyrabiamy całość w malakserze, albo ręcznie. Odstawiamy do odpoczęcia na ok. 30 min.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkujemy i wykrawamy krążki szklanką. Farsz powstaje z połączenia sera z 1 łyżką śmietany, żółtkiem oraz cukrem i szczyptą cynamonu do smaku. Wyrabiamy farsz. Nakładamy do każdego krążka ciasta jedną łyżeczkę farszu i kilka rodzynek. Zaklejamy i wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy kilka minut. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Frani pisze:

    Ja uwielbiam z jagodami, ale i te muszę wypróbować

  2. Ewa Biedr_ona pisze:

    Uwielbiam pierożki!!!

  3. Anonim pisze:

    pierogi moje ulubione

  4. początkująca pisze:

    Ten przepis bardzo mi się podoba. Żelazną bowiem zasadą jest ponoć dodanie do mąki wrzątku – nigdy zimnej wody.Właśnie przystępuję do przyrządzania pierożków wg Twojego przepisu :) Dzięki :)

  5. 1grazyna46 pisze:

    Witam! ja też zawsze zaparzam mąkę wrzątkiem.Uwielbiamy z serem i jagodami.Pozdrawiam

Skomentuj


× 9 = pięćdziesiąt cztery