Szukaj przepisu

Pierogi z serem

90 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
Pierogi z serem
  • Pierogi z serem
  •  pierogi-z-serem3
  •  IMG_0027
SKŁADNIKI
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 120 ml wrzątku
  • sól
  • 400 g białego sera tłustego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • cynamon
  • cukier
  • 100 g rodzynek
TO CI SIĘ PRZYDA
  • czysta ściereczka
  • wałek

Smak tego tradycyjnego dania zapewne wielu kojarzy się z wizytą u babci. Teraz sami możecie przyrządzić pierogi które przywrócą wspomnienia z dawnych lat.

sposób przygotowania

  1. Przesiej do miski mąkę i wlej wrzątek. Całość wymieszaj.
  2. Gdy ciasto przestygnie dodaj 1 żółtko, olej oraz szczyptę soli. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie odstaw na 30 minut i przykryj misę czystą ścierką.
  3. Rodzynki namocz we wrzątku.
  4. W osobnej misce umieść ser i dodaj śmietanę. Następnie dodaj żółtko i dopraw cukrem oraz cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki wykrój krążki.
  6. Do każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu i dodaj kilka rodzynek, następnie pieroga zlep. Zlepione pierogi układaj na oprószonej mąką desce.
  7. W garnku zagotuj większą ilość wody i wsyp łyżeczkę soli.
  8. Pierogi wrzucaj do lekko bulgoczącej wody i gotuj 5 minut po wypłynięciu.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Naleśniki z białym serem
  • Pierogi ruskie z boczkiem
  • leniwe
  • Pierogi z truskawkami
  • Trendy kulinarne
  • Frani

    Ja uwielbiam z jagodami, ale i te muszę wypróbować

  • Ewa Biedr_ona

    Uwielbiam pierożki!!!

  • Anonim

    pierogi moje ulubione

  • początkująca

    Ten przepis bardzo mi się podoba. Żelazną bowiem zasadą jest ponoć dodanie do mąki wrzątku – nigdy zimnej wody.Właśnie przystępuję do przyrządzania pierożków wg Twojego przepisu :) Dzięki :)

  • 1grazyna46

    Witam! ja też zawsze zaparzam mąkę wrzątkiem.Uwielbiamy z serem i jagodami.Pozdrawiam