Szukaj przepisu

Gotowana marchew w kosteczkę wg mojej babci

30 minut
3 osoby
łatwe
Składniki
Gotowana marchew w kostce
  • Gotowana marchew w kostce
  •  IMG_0016
SKŁADNIKI
  • pęczek młodej marchewki sok z cytryny kwaśna śmietana 18% masło cukier sól

Najlepsze są przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tak właśnie jest w przypadku tego przepisu. W naszej rodzinie przekazywany jest od pokoleń. Przez wiele lat został on dopracowany do perfekcji. Specjalnie dla was, uchylę dziś rąbka rodzinnego sekretu. Przygotujcie tę marchewkę gotowaną w kosteczkę, a obiecuję, że od tego momentu, nie będziecie tymi samymi ludźmi.

sposób przygotowania

Do garnka z wrzątkiem wsypujemy szczyptę soli, cukru oraz plaster masła. Następnie wrzucamy doń pokrojoną w kosteczkę marchew. Gotujemy, aż będzie miękka – uważamy, żeby nie rozgotować (jako dziecko uwielbiałem całkowicie rozgotowaną marchewkę, moja babcia zresztą tylko taką przygotowywała). Tłuszcz pozwala łatwiej wchłaniać się witaminom do naszego organizmu, cukier i sól wydobywają smak, a wrzucenie do wrzątku pozwala zachować maksymalną ilość witamin wewnątrz warzywa. Warto gotować w niewielkiej ilości wody, aby nie odlewać wody z witaminami. Po ugotowaniu i odparowaniu wody dodajemy dwie łyżki masła. Podsmażamy lekko na ogniu. Potem dodajemy sok z 1/4 cytryny oraz startą skórkę z cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany i łyżkę cukru – w zależności jak słodka była marchew oraz jak słodką przystawkę chcemy mieć. Prażymy jeszcze kilka minut. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Nick *

    Bardzo smakowicie wygląda i ja też uwielbiam marchewkę-wypróbuję na pewno:-)

  • Kapitan Cook

    polecam, na pewno się nie zawiedziesz

  • tomek

    zrobiłem palce lizać ::P:P polecam i dzieki

  • Elka

    Właśnie robię :) Zobaczymy czy mi wyjdzie :) Miejmy nadzieje że bedzie pyszsna :P

  • stellina

    pyszna, robię już trzeci raz :)

  • Ilona

    Bardzo dobra. Pasuje do ryzu:)

  • wlkpl

    Na pewno pychota – ale jeżeli kładziesz do zimnej wody – jak można ją w finale odlać?! Przecież odlejesz w ten sposób wszystko, co wartościowe……

  • Kapitan Cook

    masz rację, już poprawiam.

  • MM

    Właśnie zrobiłam – tylko bez cytryny bo nie miałam – wyszła pyszna! Może następnym razem dodam, bo ciekawa jestem, jak z cytryną smakuje. Ale cieżko będzie przebić dzisiejsza marchewke ;)

  • Mmm

    Pyszne…bardzo dobrze smakuje z ryżem i wątróbką!! Polecam!! ;)

  • Vanessa

    Niebo w gębie ;)