Szukaj przepisu

Gotowana marchew w kosteczkę wg mojej babci

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

W Polsce popularna jest marchewka gotowana z groszkiem. Za groszkiem nie przepadam i dlatego ta kombinacja mi nie pasuje. Przepis, który prezentuję poniżej to połączenie słodkiego smaku marchewki z lekkim kontrastem soku z cytryny. Ta przystawka jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Jak mogliście zaobserwować parę wpisów temu, występowała ona w połączeniu z pieczenią rzymską. Dziś prezentuję oczekiwany przepis. Na bazarach dostępna jest już dobra, młoda marchew, a więc do dzieła.

  • Składniki:

  • pęczek młodej marchewki
  • sok z cytryny
  • kwaśna śmietana 18%
  • masło
  • cukier
  • sól

Przepis

Do garnka z wrzątkiem wsypujemy szczyptę soli, cukru oraz plaster masła. Następnie wrzucamy doń pokrojoną w kosteczkę marchew. Gotujemy, aż będzie miękka – uważamy, żeby nie rozgotować (jako dziecko uwielbiałem całkowicie rozgotowaną marchewkę, moja babcia zresztą tylko taką przygotowywała). Tłuszcz pozwala łatwiej wchłaniać się witaminom do naszego organizmu, cukier i sól wydobywają smak, a wrzucenie do wrzątku pozwala zachować maksymalną ilość witamin wewnątrz warzywa.

Warto gotować w niewielkiej ilości wody, aby nie odlewać wody z witaminami.

Po ugotowaniu i odparowaniu wody dodajemy dwie łyżki masła. Podsmażamy lekko na ogniu. Potem dodajemy sok z 1/4 cytryny oraz startą skórkę z cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany i łyżkę cukru – w zależności jak słodka była marchew oraz jak słodką przystawkę chcemy mieć. Prażymy jeszcze kilka minut. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Nick * pisze:

    Bardzo smakowicie wygląda i ja też uwielbiam marchewkę-wypróbuję na pewno:-)

  2. Kapitan Cook pisze:

    polecam, na pewno się nie zawiedziesz

  3. tomek pisze:

    zrobiłem palce lizać ::P:P polecam i dzieki

  4. Elka pisze:

    Właśnie robię :) Zobaczymy czy mi wyjdzie :) Miejmy nadzieje że bedzie pyszsna :P

  5. stellina pisze:

    pyszna, robię już trzeci raz :)

  6. Ilona pisze:

    Bardzo dobra. Pasuje do ryzu:)

  7. wlkpl pisze:

    Na pewno pychota – ale jeżeli kładziesz do zimnej wody – jak można ją w finale odlać?! Przecież odlejesz w ten sposób wszystko, co wartościowe……

  8. Kapitan Cook pisze:

    masz rację, już poprawiam.

  9. MM pisze:

    Właśnie zrobiłam – tylko bez cytryny bo nie miałam – wyszła pyszna! Może następnym razem dodam, bo ciekawa jestem, jak z cytryną smakuje. Ale cieżko będzie przebić dzisiejsza marchewke ;)

  10. Mmm pisze:

    Pyszne…bardzo dobrze smakuje z ryżem i wątróbką!! Polecam!! ;)

  11. Vanessa pisze:

    Niebo w gębie ;)

Skomentuj


trzy − 1 =