Gotowana marchew w kosteczkę wg mojej babci


3 osoby
Łatwe
Składniki
Gotowana marchew w kostce
  • Gotowana marchew w kostce
  •  IMG_0016
  •  IMG_0015
SKŁADNIKI
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • sok z 1/4 cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • masło
  • cukier
  • sól
TO CI SIĘ PRZYDA
  • obieraczka do warzyw

Każda rodzina ma pewne receptury, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie i z czasem są doprowadzane do perfekcji. Oto jeden z takich przepisów: gotowana marchew z dodatkiem soku z cytryny. Przygotuj tę marchewkę gotowaną w kostkę, a obiecuję, że od tego momentu, nie będziesz mieć ochoty przyrządzać jej inaczej.

sposób przygotowania

  1. Zagotuj niewielką ilość wody w garnku.
  2. Marchew umyj, obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Do wrzątku dodaj szczyptę soli i cukru oraz plaster masła.
  4. Wrzuć marchew do garnka i gotuj, aż będzie miękka.
  5. Po ugotowaniu odcedź marchewkę i odstaw w garnku, aby odparowała.
  6. Dodaj 2 łyżki masła i lekko podsmaż.
  7. Dodaj sok z cytryny, startą skórkę cytryny, śmietanę oraz łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Całość smaż przez kilka minut.

Gotowana marchew w kosteczkę wg mojej babci
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
  • Nick *

    Bardzo smakowicie wygląda i ja też uwielbiam marchewkę-wypróbuję na pewno:-)

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    polecam, na pewno się nie zawiedziesz

  • tomek

    zrobiłem palce lizać ::P:P polecam i dzieki

  • Elka

    Właśnie robię :) Zobaczymy czy mi wyjdzie :) Miejmy nadzieje że bedzie pyszsna :P

  • stellina

    pyszna, robię już trzeci raz :)

  • Ilona

    Bardzo dobra. Pasuje do ryzu:)

  • wlkpl

    Na pewno pychota – ale jeżeli kładziesz do zimnej wody – jak można ją w finale odlać?! Przecież odlejesz w ten sposób wszystko, co wartościowe……

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    masz rację, już poprawiam.

  • MM

    Właśnie zrobiłam – tylko bez cytryny bo nie miałam – wyszła pyszna! Może następnym razem dodam, bo ciekawa jestem, jak z cytryną smakuje. Ale cieżko będzie przebić dzisiejsza marchewke ;)

  • Mmm

    Pyszne…bardzo dobrze smakuje z ryżem i wątróbką!! Polecam!! ;)

  • Vanessa

    Niebo w gębie ;)

  • Aleksandra W.

    Warto zaznaczyć, że cytryna nadaje marchewce specyficzny smak. Sam przepis bardzo dobry ale mi cytryna a szczególnie skórka (zapach) nie przypadła do gustu. Smak mojego dzieciństwa to lekko słodka marchewka na maśle bez żadnych dodatków czyli bardziej tradycyjnie :) Pozdrawiam

  • Codogara

    Aby zupełnie odwrócić smak tego dania polecam dodać odrobinę miodu i szczyptę imbiru.