Domowe lody


Jaki jest Twój sposób na ochłodę w upalne dni? Oprócz napojów gazowanych i wody najczęściej sięgamy po lody. I (niestety) najczęściej po te ze sklepowych zamrażarek, a zawierają on nie tylko masę sztucznych barwników, ale i substancji konserwujących. Co zrobić gdy temperatura daje Ci się we znaki, a Ty marzysz o zimnej przekąsce? Odpowiedź jest prosta – zrobić domowe lody.

To nie żart, gwarantujemy, że lody przyrządzone na bazie sprawdzonych składników i przede wszystkim bez sztucznych dodatków, sprawią, że dwa razy zastanowisz się zanim sięgniesz po te ze sklepu. A jest w czym wybierać, poza tradycyjnymi, kremowymi lodami przygotowaliśmy jeszcze kilka propozycji, które zaspokoją podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Kremowe lody śmietankowe

ar5_720 (1)

Uwielbiane przez większość z nas, charakteryzują się kremową konsystencją i całą gamą smaków, wśród której każdy ma swojego faworyta. Przygotowanie takich lodów jest możliwe także w warunkach domowych, nie potrzebujesz maszynki do lodów, a jedynie ulubionych dodatków w postaci świeżych owoców, czekolady lub wanilii.

Lista składników:

  • 500 ml śmietanki kremowej 30%
  • 3 duże żółtka
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  1. Śmietankę przelej do rondelka i wsyp ½ szklanki cukru. Całość mieszaj, aż cukier się rozpuści, a następnie ściągnij z ognia.
  2. Do większej miski wlej żółtka i ¼ szklanki cukru, ubij za pomocą miksera na puszystą masę (ok. 8-9 min.).
  3. Pod koniec ubijania zacznij stopniowo wlewać gorącą śmietankę (cały czas miksując). Kiedy masy się połączą, przelej całość do garnka i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez ok. 3 min.
  4. Garnek z masą włóż do lodówki na ok. 3 godz., a następnie do zamrażarki i pozostaw do zamarznięcia

Proste? Do podstawowego przepisu na lody śmietankowe dodaj owoce lub czekoladę i ciesz się smakiem własnoręcznie przygotowanego deseru.

Sorbety

ar2_720

Zblenduj ulubione owoce (do sorbetu świetnie sprawdzą się maliny, jabłka, truskawki lub poziomki), dodaj odrobinę cukru trzcinowego i kilka kropel cytryny, a następnie wymieszaj. Przelej sorbet do plastikowych kubeczków i włóż do zamrażarki na kilka godzin i gotowe!

Wytrawne

ar3_720

To propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkimi deserami i lubią eksperymentować w kuchni. Przygotować można je zarówno w formie kremowych lodów jak i sorbetów. Owoce lub czekoladę wystarczy zastąpić świeżą, zblendowaną bazylią lub… koperkiem. Kremowe lody koperkowe sprawdzą się również jako dodatek do obiadu, można podać je np. z łososiem.

Eksperymentować można ze wszystkim, na rynku dostępne są m.in. lody z buraka, ziemniaka, parmezanu itp.

Lody fit

ar4_720

Jeśli dbasz o linię, a jednocześnie nie chcesz rezygnować z uroków lata, zrób lody na bazie mrożonego jogurtu. Ulubione owoce pokrój na małe kawałki, wymieszaj je z płatkami kokosowymi, musli lub innymi dodatkami. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym i zamroź. Nie rezygnuj z małych przyjemności i znajdź alternatywę!

Tylko dla dorosłych

ar1_720

Na pewno słyszeliście o lodach szampańskich, tak na prawdę można je przygotować na bazie każdego wina deserowego. Jest też opcja dla panów: sorbet na bazie whisky i aromatycznego espresso, wystarczy dodać skruszony lód i zamrozić.

Jak widać dla każdego znajdzie się coś dobrego i mimo tego, że producenci lodów i właściciele kawiarni kuszą nas coraz to nowymi wynalazkami – nie dajmy się zwieść. Nigdy nie będziemy pewni z czego tak naprawdę zrobiono oferowane przez nich lody. Wystrzegajmy się przede wszystkim jaskrawych kolorów – tak jak w przyrodzie, nie wróżą one nic dobrego.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote