Zupa marchewkowa


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 800 g marchwi
  • 1 cebula
  • 1l bulionu
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia
  • Do podania:

  • natka pietruszki
  • kilka łyżek śmietany 18%

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • obieraczka do warzyw
  • wyciskarka do cytrusów

Porada szefa kuchni

Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi migdałami. Zamiast śmietany użyj naturalnego gęstego jogurt. Jeśli chcesz nadać wyrazistości daniu wystarczy, że dodasz odrobinę imbiru. Ten korzeń bardzo dobrze komponuje się ze smakiem marchwi.

Biała, tęczowa, fioletowa, różowa, żółta i pomarańczowa – to wszystkie dostępne kolory znanej na całym świecie marchewki. Pewnie dużym zaskoczeniem będzie dla Was fakt, iż różnorodne kolory nie biorą się z żadnych genetycznych modyfikacji, lecz są ich naturalnymi barwami. Najbardziej znaną nam - pomarańczową odmianę - wyhodowali i wypromowali Holendrzy. Ciekawy również jest fakt, iż klasyfikujemy karotkę jako warzywo, a w Portugalii przyrządza się z niej dżemy. Można więc śmiało stwierdzić, że jest to warzywo uniwersalne, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Przepis na: Zupa marchewkowa

  1. Marchew umyj, obierz i pokrój w plastry.
  2. Cebulę obierz z łupin, posiekaj i wrzuć do rondla z rozgrzaną oliwą lub olejem i smaż, aż się delikatnie zarumieni.
  3. Do rondla z cebulą wlej bulion, dodaj marchew i łyżeczkę curry. Gotuj, aż marchew będzie miękka.
  4. Zupę zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.
  5. Do zupy wciśnij sok z pomarańczy, dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.
  6. Zupę podawaj z łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki.