Kurczak z kuskusem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g kaszy kuskus
  • 240 ml bulionu
  • 60 g sezamu
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Kurczak jaki jest, każdy widzi. Smaczny, niskokaloryczny i zawsze gotowy do transformacji w pyszne danie. Bardzo lubię mięso z kurczaka, a zwłaszcza z piersi, dlatego, że można przyrządzić je na tysiąc sposobów, dowolnie łączyć z innymi składnikami i przyprawiać, czym się chce, a i tak zawsze wychodzi dobre.

Przepis na: Kurczak z kuskusem

  1. Filety z kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój go w kostkę o grubości 2 cm.
  2. Marchew obierz ze skórki, a cukinię umyj. Warzywa pokrój w paski o grubości 0.5 cm.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka. Gdy będzie przyrumieniony wsyp warzywa i razem smaż około 5 minut.
  4. Po tym czasie podlej wszystko bulionem i duś około 10 minut. W trakcie duszenia dodaj do potrawy sezam.
  5. Pod koniec gotowania danie dopraw przyprawami.
  6. Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu i podawaj z kurczakiem w warzywach.