Szukaj przepisu

Ciasto francuskie ze szpinakiem

60 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Saszetki ze szpinakiem
  • Saszetki ze szpinakiem
  •  ciasto-francuskie-ze-szpinakiem3
SKŁADNIKI
  • ciasto francuskie (z Biedronki), 1 opakowanie szpinak mrożony (lub świeży) 2 ząbki czosnku ser feta śmietana 1 cebula

50 lat minęło... jak jeden dzień. W ostatnią sobotę mój tata obchodził pięćdziesiąte urodziny. Co to była za impreza! Dawno się tak nie bawiłam. Ale nie o tym chciałam pisać, a o menu, które razem z mamą przygotowałyśmy.

sposób przygotowania

Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy sprasowany czosnek, a po chwili posiekaną cebulkę. Kiedy cebula się zarumieni, wrzucamy szpinak, a po kilku minutach dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków. Na tyle ile wychodzi nam kawałków ciasta (w opakowaniu są dwie sztuki ciasta, mi wyszło 12 kawałków) dzielimy na patelni szpinak (tak "na oko" żeby nie zabrakło nam farszu). Następnie farsz nakładamy na ciasto. Możemy to zrobić na kilka sposobów. Osobiście kładłam bliżej prawej krawędzi, najpierw leciutko zaginałam górę i dół do środka, następnie zawijałam prawą krawędź i wszystko przykrywałam od lewej strony. Gotowe saszetki wkładamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika na 18-20 minut. Efekt murowany! P.S. Saszetki przed włożeniem do piekarnika proponuję delikatnie ponacinać, a gotowe podawać z sosem czosnkowym

Autor przepisu:

  • Stefcio

    Marchewko – zapomniałaś dodać śmietany do szpinaku :)

  • Marchewka

    Stefcio, dziękuję! Już dodałam ;)