Szukaj przepisu

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Muszę się przyznać, że nasz stół na każdych imieninach, urodzinach wygląda podobnie. Obowiązkowo żurek ewentualnie flaki, śledzie, karkówka, jajka z majonezem, sałatki jarzynowe i białe trunki, a raczej przezroczyste - czyli generalnie polskie jadło :)

Ponieważ sobotnia impreza była urodzinami taty, a jak wiadomo tatowie są bardzo tradycyjni (jeśli mają do wyboru krewetki we francuskim cieście i żurek - jest to oczywiste, że większość wybierze to drugie) postanowiłyśmy przemycić do menu kilka nowości. Odświeżyłyśmy przepis na tradycyjnie pieczoną karkówkę i dodałyśmy do niej jabłka i upiekłyśmy tartalletki z pieczarkami (przepis Kai). Jak się okazało po kolacji, największym zainteresowaniem cieszyły się saszetki ze szpinakiem. Dzisiaj podzielę się z Wami tym jakże łatwym i równie szybkim przepisem!

  • Składniki:

  • ciasto francuskie (z Biedronki), 1 opakowanie
  • szpinak mrożony (lub świeży)
  • 2 ząbki czosnku
  • ser feta
  • śmietana
  • 1 cebula

Przepis

Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy sprasowany czosnek, a po chwili posiekaną cebulkę. Kiedy cebula się zarumieni, wrzucamy szpinak, a po kilku minutach dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków. Na tyle ile wychodzi nam kawałków ciasta (w opakowaniu są dwie sztuki ciasta, mi wyszło 12 kawałków) dzielimy na patelni szpinak (tak "na oko" żeby nie zabrakło nam farszu). Następnie farsz nakładamy na ciasto. Możemy to zrobić na kilka sposobów. Osobiście kładłam bliżej prawej krawędzi, najpierw leciutko zaginałam górę i dół do środka, następnie zawijałam prawą krawędź i wszystko przykrywałam od lewej strony.

Gotowe saszetki wkładamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika na 18-20 minut. Efekt murowany!

P.S. Saszetki przed włożeniem do piekarnika proponuję delikatnie ponacinać, a gotowe podawać z sosem czosnkowym

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Stefcio pisze:

    Marchewko – zapomniałaś dodać śmietany do szpinaku :)

  2. Marchewka pisze:

    Stefcio, dziękuję! Już dodałam ;)

Skomentuj


trzy + = 7