Sałatka Cezar


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • parmezan
  • bagietka lub pieczywo tostowe
  • sól, pieprz
  • Sos

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • sól, pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • suszarka do sałaty
  • durszlak
  • patelnia grillowa
  • tłuczek do mięsa

Porada szefa kuchni

Klasyczną wersję sałatki można urozmaicić dodając pomidory koktajlowe lub zarumieniony bekon. Baw się jedzeniem dzięki ulubiony dodatkom!

Czy wiecie, że sałatka Cezar powstała przez przypadek? Wymyślił ją włoski restaurator Caesar Cardini, kiedy zabrakło mu składników na sałatkę, która znajdowała się w karcie restauracji i musiał użyć tego, co pozostało mu w spiżarni.

Przepis na: Sałatka Cezar

  1. Przygotuj sos: do pojemnika blendera wrzuć czosnek, musztardę, majonez, sos Worcestershire, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i wszystko razem zmiksuj.
  2. Chleb tostowy lub bagietkę pokrój w kostkę i zarumień na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku.
  3. Filet z kurczaka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż na dwie części lub delikatnie rozbij łuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Patelnię grillową delikatnie posmaruj oliwą i grilluj kurczaka, aż będzie zarumieniony.
  5. Kurczaka pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w ukośne paski.
  6. Sałatę dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych lub suszarki do sałaty.
  7. Na dużym talerzu rozkładaj porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, kawałki kurczaka i grzanki.
  8. Całość polej sosem i posyp parmezanem startym na tarce o cienkich oczkach.