Muffiny z ajerkoniakiem


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma do pieczenia babeczek
  • ozdobne papilotki
  • szpryca do kremu

Porada szefa kuchni

Zastanawiasz się jak sprawdzić, czy babeczki w piekarniku są już gotowe? Pod koniec pieczenia nakłuj je wykałaczką lub suchym patyczkiem, jeśli po wyciągnięciu grudki surowego ciasta przykleiły się do wykałaczki, oznacza to, że są one jeszcze niedopieczone. Pozostaw je w piekarniku jeszcze na kilka minut. Pamiętaj także, aby nie przepiec babeczek, gdyż stracą wilgoć i będą suche.

Muffiny i cupcaki bezsprzecznie podbiły świat wielbicieli słodyczy. Swój sukces zawdzięczają swojej różnorodności i wariacji na temat smaków i sposobów dekoracji. Z okazji nadchodzącej Wielkanocy przygotowaliśmy dla Was naszą wersję tych popularnych na całym świecie babeczek.

Przepis na: Muffiny z ajerkoniakiem

  1. Przygotuj 2 miski. Do jednej wsyp wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia), a w drugiej umieść resztę składników.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie mokre – umieszczone w drugiej misce.
  3. Do miski z suchymi składnikami delikatnie wlej mokre i mieszaj za pomocą plastikowej szpatułki tylko do chwili połączenia składników.
  4. Formę na muffinki wysmaruj niewielką ilością masła i wysyp bułką tartą.
  5.  Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  6. Przygotowaną formę napełniaj ciastem do ¾ jej wysokości i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
  7. Kiedy babeczki się upieką, wyciągnij je z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
  8. Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone do momentu połączenia składników. Do masy możesz dodać kilka kropel ulubionego alkoholu.
  9. Kiedy konsystencja masy będzie zwarta i gęsta przełóż ją do szprycy.
  10. Babeczki przełóż do ozdobnych papilotek i udekoruj przygotowanym kremem. Babeczki możesz posypać kolorowymi cukierkami lub ozdobić świeżymi kwiatami.