Ciasto marchewkowe


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto

  • 3 jajka
  • 100 ml miodu płynnego
  • 150 g mielonych migdałów
  • 150 g startej marchwi
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do oprószenia formy
  • Krem

  • 2 opakowania serka Philadelphia
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • Dekoracja:
  • plasterki marchwi Baby (mini)
  • listki melisy
  • 1 łyżka miodu

Porada szefa kuchni

Jeśli lubisz z orzechy w cieście to śmiało możesz dodać je do tego przepisu. Polecam delikatne orzechy nerkowca lub piniowe, które nadadzą ciastu ciekawej tekstury.

Czy próbowaliście już ciasta marchewkowego? Czy to, że przyrządzone jest głownie z marchewki niekoniecznie Was zachęca? Na naszych stołach coraz częściej można spotkać ciasta z pietruszki, buraków czy chrzanu i nie są to wymysły nowoczesnej sztuki kulinarnej, a znane od lat metody wykorzystywania warzyw korzennych w wypiekach - niech żyje kuchnia retro!

Przepis na: Ciasto marchewkowe

  1. Żółtka oddziel od białek i umieść w osobnych miskach.
  2. Marchew obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C.
  4. Żółtka ubij z miodem za pomocą miksera.
  5. Do masy dodaj migdały, mąkę, przyprawę do piernika oraz marchewkę i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Białka ubij na sztywno, a następnie delikatnie połącz z masą przy użyciu szpatułki.
  7. Torownicę wysmaruj odrobiną masła i oprósz bułka tartą.
  8. Gotową masę wyłóż w formie i włóż do piekarnika na 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
  9. Marchewki do dekoracji pokrój w plasterki, a następnie chwilę gotuj w rondlu z wrzątkiem, aby odrobinę zmiękły. Następnie odsącz je całkowicie z wody.
  10. Na rozgrzaną patelnię wrzuć marchewki, dodaj łyżkę miodu i glazuruj, aż miód się skarmelizuje. Kontroluj karmel, aby się nie przypalił.
  11. Śmietanę wlej do pojemnika miksera lub miski i ubij na sztywną masę. Nie miksuj jej zbyt długo, aby nie zrobić ze śmietany masła.
  12. Serek Philadelphia również utrzyj mikserem, a następnie połącz z ubitą śmietaną i wymieszaj.
  13. Gotową masę wyłóż na wierzch ciasta, rozłóż równomiernie i udekoruj glazurowanymi marchewkami oraz listkami melisy.