Świąteczna sałatka z boczkiem


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 świeży brokuł
  • 2 szt. cebulki dymki
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • płatki migdałowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • ¼ opakowania sera feta
  • świeży tymianek
  • cytryna
  • szczypta soli i pieprzu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku
  • sito lub durszlak

Porada szefa kuchni

Zamiast prażonych płatków migdałowych, do sałatki możesz dodać pestki dyni lub sezam. Jeśli jesteś fanem pikantnych dań, dodaj do sosu 2 lub 3 papryczki peperoncino, które z pewnością nadadzą charakteru całemu daniu.

Z jakimi potrawami kojarzy Wam się Wielkanoc? Nam z białą kiełbasą, jakiem, żurkiem, świeżym chrzanem… a może myślicie o urozmaiceniu świątecznego stołu? Poczuj wiosnę i zaproś ją do swojego domu, niech zagości na Twoim stole wśród tradycyjnych Wielkanocnych dań!

Przepis na: Świąteczna sałatka z boczkiem

  1. Na suchej patelni upraż migdały i przesyp je do mniejszej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru.
  2. Brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki, a następnie zblanszuj (włóż na chwilę do wrzątku) w przygotowanej wrzącej wodzie i przełóż do sita.
  3. Cebulki dymki pokrój w talarki, a tymianek drobno posiekaj.
  4. Na suchej patelni zrumień boczek – pamiętaj, aby nie wylewać tłuszczu, który się z niego wytopi.
  5. Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu boczku, podsmaż pokrojoną dymkę.
  6. W większej misce wymieszaj zblanszowane brokuły, podsmażony boczek i pomidorki koktajlowe. Pokrusz lub pokrój fetę i dodaj do miski wraz z podsmażoną dymką.
  7. Sałatkę rozłóż na talerzach i przygotuj sos.
  8. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę do małej miseczki. Dodaj majonez, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz i posiekany tymianek. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowaną sałatkę.
  9. Na koniec posyp całość prażonymi migdałami.