Biała kiełbasa


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 g otartego majeranku
  • 50 g czarnego pieprzu mielonego
  • 1 główka czosnku
  • 100 g soli
  • 10 metrów jelit wieprzowych
  • 3,5 kg tłustego mięsa wieprzowego
  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 0,5 kg chudego mięsa wołowego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • maszynka do mielenia mięsa z różnymi grubościami sit
  • końcówka do maszynki do nabijania kiełbasy
  • 2 duże miski na mięso
  • 1 duży pojemnik do wymieszania mięsa
  • duży garnek (do sparzenia kiełbas)

Porada szefa kuchni

Gotowe kiełbasy powinno się sparzyć. W garnku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz moc palnika i poczekaj, aż temperatura spadnie do 75°C. Ustaw moc palnika tak, aby ta temperatura się utrzymywała i włóż kiełbasy na 25 - 30 minut. Sparzone kiełbasy możesz uwędzić lub po wystudzeniu zamrozić. Jeśli zamierzasz wędzić, to świetnie sprawdzą się w tym celu gałęzie jałowca z jagodami, nadając jej niepowtarzalnego smaku, jakiego nie doświadczysz w kupnym produkcie. Po uwędzeniu możesz także kiełbasy wysuszyć, co jeszcze bardziej odmieni jej smak, sprawiając, że będzie bardziej intensywna.

Prawie wszyscy kupujemy kiełbasy na święta i rzadko kto wie, jaki jest jej skład. Najważniejsze i najprzyjemniejsze w wyrobach domowych jest to, że wiemy co jemy i sami decydujemy o ich smaku i aromacie. Dlatego gościnnie u nas niezastąpiony, doceniany przez koneserów Jan Wędzi, przygotował przepis na własną białą kiełbasę. W połączeniu z domowym żurkiem na naturalnym zakwasie stworzy niezapomniany wielkanocny duet. Smacznego :)

Jan o sobie: Moja przygoda z wędzeniem rozpoczęła się wraz z pechowym trafem jakim było kupno gotowych, wędzonych udek. Niesmak pamiętam do dziś bo właśnie to mnie natchnęło do wzięcia sprawy w swoje ręce i przeprowadzenia pierwszych eksperymentów z wędzeniem. W dalszym ciągu uważam siebie za amatora, który stosuje metodę prób i błędów, ale chętnie dzielę się doświadczeniami i wiedzą na swoim blogu janwedzi.pl.

Przygotowałem materiał video, w którym przyrządzam białą kiełbasę, aby pokazać Wam, jak łatwo i przyjemnie możecie zrobić ją sami. Zobaczcie!

Przepis na: Biała kiełbasa