Wielkanocny żurek na zakwasie


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka średniego selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 białe kiełbasy
  • 3 suszone grzyby
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 500 ml zakwasu żytniego (żuru)
  • jajka ugotowane na twardo (1 jajko na osobę)
  • 1 łyżka majeranku otartego
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • duże sito

Porada szefa kuchni

Żurek wielkanocny możesz podawać w wydrążonym i podpieczonym okrągłym chlebku. Ważne, aby miąższu w chlebie było tyle na ściankach, aby podczas konsumpcji można było odrobinę go zeskrobać i jeść z zupą. Niektóre piekarnie mają w swojej ofercie specjalnie wypiekane chlebki do żurku - z uciętą "czapeczką".

Kwaśny, aromatyczny i rozgrzewający. Żurek to jedna z najbardziej znanych zup w Europie środkowej, której korzenie wywodzą się z kultury słowiańskiej. W niektórych kręgach nazywany również barszczem białym. Jednak w oparciu o nazewnictwo powstało wiele kwestii spornych, gdyż niektórzy uważają obie te potrawy za to samo danie, inni zaś zupełnie odwrotnie. A jakie nazewnictwo funkcjonuje w Waszych domach?

Przepis na: Wielkanocny żurek na zakwasie

  1. W mniejszym garnku umieść jajka, dodaj dużą łyżkę soli i zalej do przykrycia zimną wodą. Całość postaw na palniku włączonym na średnią moc i gotuj 10 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć.
  2. Ugotowane jajka ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
  3. Grzyby zalej 120 ml gorącej wody i pozostaw na 15 - 20 minut, aby namokły.
  4. Cebulę z czosnkiem obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i zeszklij na nim cebulę, aż stanie się miękka.
  6. Następnie dodaj czosnek i całość smaż przez 30 sekund na dużej mocy palnika.
  7. Włoszczyznę (marchew, pietruszka i seler) obierz przy pomocy obieraczki. Następnie umieść wszystko w garnku, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, grzyby oraz zawartość patelni.
  8. Składniki w garnku zalej wodą do przykrycia (około 2 litry) i gotuj razem, aż warzywa będą miękkie.
  9. Dodaj kiełbasę i gotuj razem około 15 minut.
  10. Następnie kiełbasę wyjmij na talerz. Obierz ze skórki i pokrój lub porwij na kawałki.
  11. Przecedź wywar i już bez żadnych warzyw ponownie postaw na palniku.
  12. Do wywaru dodawaj po odrobinie żuru do momentu, aż osiągniesz pożądaną kwaśność. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  13. Gdy żurek zacznie się gotować, wyłącz pod nim palnik.
  14. Na każdym talerzu połóż ćwiartki jajek, kilka plastrów kiełbasy i zalej gorącym żurkiem.