Domowy chrzan ze śmietaną


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 średni korzeń chrzanu
  • śmietana 18%
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól do smaku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach lub malakser
  • obieraczka do warzyw
  • ręcznik papierowy

Porada szefa kuchni

Korzeń chrzanu należy odpowiednio wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Najlepiej jeżeli będzie się moczył przez całą noc. Dzięki temu zabiegowi chrzan zachowa naturalny biały kolor i nie będzie drażnił swoimi oparami, więc praca z nim będzie o wiele przyjemniejsza.

Chrzan to bardzo niedoceniana Polska roślina z rodziny kapustowatych. Jest jedną z tych, której wszystkie części mają zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w leczeniu domowymi sposobami. W liście można także zawijać gołąbki - jako alternatywa dla tradycyjnej kapusty. Sam korzeń chrzanu zawiera stosunkowo więcej witaminy C niż cytryna czy pomarańcz.

Przepis na: Domowy chrzan ze śmietaną

  1. Korzeń chrzanu obierz przy pomocy obieraczki, a następnie włóż do naczynia z zimną wodą i pozostaw na całą noc, aby się namoczył.
  2. Następnego dnia osusz go bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym i zetrzyj przy pomocy tarki z cienkimi oczkami lub zmiel w malakserze.
  3. Do startego chrzanu dodaj odrobinę soli oraz tyle śmietany, aby uzyskać konsystencję kremu.
  4. Do całości dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  5. Tak przygotowany chrzan świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnego żurku.