Świąteczny pasztet z królika


8 osób
Trudne

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1,5 kg tuszy z królika
  • 40 dkg karkówki cielęcej
  • 0,6 kg podgardla
  • 0,5 kg boczku
  • 10 – 15 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka (korzeń)
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • namoczona czerstwa bułka
  • Przyprawy :

  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarnach
  • pół łyżeczki soli
  • marynowany zielony pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • maszynka do mielenia mięsa
  • forma do keksa

Porada szefa kuchni

Do naszego przepisu na pasztet możesz dodać ulubione grzyby. Polecamy podgrzybki, które podkreślą smak i aromat pasztetu. Pamiętaj, aby grzyby przygotować dzień wcześniej – namocz je w wodzie i pozostaw na całą noc.

Nie ukrywamy, że przygotowanie pasztetu z królika będzie wymagało nieco więcej wysiłku, ale uwierzcie, że warto. Świeżo upieczony, podany z sosem chrzanowym lub żurawinowym, z pewnością zagra pierwsze skrzypce na świątecznym stole!

Świąteczny pasztet z królika przepis

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę.
  2. Cebulę pokrój w średnią kostkę i wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą. Do zeszklonej cebuli dodaj mięso (oprócz wątróbki) i obrane warzywa, a następnie zalej całość wodą lub bulionem mięsnym i gotuj na małym ogniu.
  3. Do mięsa i warzyw dodaj wszystkie przyprawy. W trakcie gotowania kontroluj miękkość warzyw, kiedy będą już ugotowane wyciągnij je z garnka, a mięso dalej gotuj do miękkości.
  4. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj wątróbkę i jeszcze chwilę gotuj (pamiętaj, że długo gotowana wątróbka twardnieje).
  5. Kiedy wszystkie rodzaje mięsa będą już miękkie, a wątróbka lekko podgotowana, przełóż je do miski, aby się schłodziły.
  6. Mięso z tuszy królika oddziel od kości.
  7. Warzywa z wywaru i wszystkie rodzaje mięsa zmiel w maszynce i dopraw według uznania (majerankiem, papryką, pieprzem lub rozmarynem).
  8. Do zmielonego farszu dodaj marynowany zielony pieprz, 2 surowe jajka i namoczoną, czerstwą bułkę.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  10. Formę do pieczenia keksa wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
  11. Masę przelej do keksówki i piecz w piekarniku (góra – dół) przez ok. 1 godz.
  12. Kiedy pasztet będzie gotowy, wyciągnij go z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  13. Podawaj go z ulubionym sosem lub jako dodatek do chleba.