Jajka faszerowane pastą z awokado


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 jajek
  • 1 awokado
  • świeża kolendra w doniczce
  • kilka kropel cytryny
  • majonez
  • ulubione kiełki (rzeżucha, rzodkiewka, brokuł)
  • sól i pieprz do smaku

Porada szefa kuchni

Aby w łatwy sposób obrać jajka ze skorupek po ugotowaniu, ostukaj całą skorupkę dookoła, aby woda podczas schładzania mogła przedostać się pomiędzy skorupkę a jajko. Dzięki temu zabiegowi skorupka bardzo łatwo będzie odchodzić i nie uszkodzisz struktury jajek.

Nieodłącznym elementem świąt Wielkanocnych są różne wariacje związane z jajkiem. Niemalże w każdym domu królują na stołach jajka faszerowane kompozycją dodatków, które nie zaskakują od czasów PRL-u. Na całe szczęście tradycyjne przepisy coraz częściej ulegają smakowitym modyfikacjom. Nasza propozycja to prosty przepis na jajka faszerowane pyszną, ale i delikatną w smaku pastą z awokado. Zaskocz wszystkich klasycznym jajkiem w nowoczesnym wydaniu.

Przepis na: Jajka faszerowane pastą z awokado

  1. W garnku umieść jajka i wsyp łyżkę soli. Całość postaw na palniku włączonym na średnią moc i gotuj 10 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Ugotowane jajka schłodź w zimnej wodzie.
  2. Awokado przekrój wzdłuż na pół i wyjmij pestkę. Łyżką wydrąż miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki. Całość skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
  3. Kolendrę drobno posiekaj.
  4. Jajka obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na pół i wyciągnij żółtka.
  5. Żółtka umieść w misce i dokładnie wymieszaj z awokado oraz kolendrą. Ugnieć całość widelcem, aby połączyć całość w gęstą, jednolitą masę.
  6. Pastę dopraw solą, pieprzem i majonezem (według uznania).
  7. Tak przygotowaną pastą wypełnij połówki wydrążonych jajek.
  8. Gotowe jajka udekoruj kiełkami.