Jajka po benedyktyńsku


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba tostowego
  • Sos holenderski:

  • 12,5 dkg masła
  • 2 żółtka
  • ½ łyżki białego octu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Jajka po benedyktyńsku wbrew pozorom nie mają nic wspólnego z zakonem benedyktynów. Chcecie poznać historię tej śniadaniowej klasyki? W 1894 roku w Nowym Jorku, pewien emerytowany makler giełdowy, przebywając w hotelu Waldorf Astoria, zażyczył sobie jajko w koszulce polane obficie sosem holenderskim. Danie to tak zachwyciło szefa kuchni (Oscar Tschirky), że postanowił wprowadzić je na stałe do śniadaniowej i lunchowej karty w hotelowej restauracji. Przepis na jajka po benedyktyńsku uznany został za najwynioślejszą formę przygotowania jajek na śniadanie. A teraz możesz je przygotować także i Ty! Na przykład na śniadanie... do łóżka!

Przepis na: Jajka po benedyktyńsku

  1. Zagotuj wodę z białym octem (4 łyżki octu na 1 litr wody).
  2. Kiedy woda będzie delikatnie wrzeć, zacznij wbijać delikatnie jajka - możesz to zrobić bezpośrednio do garnka lub wbić pojedynczo do miseczki i delikatnie przelać do garnka z wodą.
  3. Jajka gotuj przez 2 min, a następnie wyciągnij z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
  4. Przygotuj sos holenderski. Do niewielkiego garnka wlej wodę (ok. 3/4 wysokości garnka) i zagotuj.
  5. Do szklanej lub metalowej miseczki wlej 2 żółtka, ocet, sól i pieprz. Ubij wszystkie składniki za pomocą rózgi, nasadzając miskę na garnek z wrzącą wodą.
  6. Kiedy składniki się połączą, zacznij dodawać powoli roztopione masło oraz odrobinę soku z cytryny (pamiętaj, aby cały czas mieszać).
  7. Kiedy sos będzie miał aksamitną konsystencję, ściągnij miskę z garnka.
  8. W tosterze opiecz tosty. Na każdym toście połóż jajko w koszulce i polej sosem holenderskim.