Wielkanocny sos żurawinowy


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg żurawiny (może być mrożona)
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 cebula
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 120 ml czerwonego wina (wytrawne)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wyciskarka do cytrusów
  • tarka o drobnych oczkach

Porada szefa kuchni

Żurawina jest świetnym dodatkiem do deserów, mięs i serów. Ja polecam ten sos jako uzupełnienie świątecznego pasztetu z królika. Jeśli nie jesteście fanami tego typu dań, wykorzystajcie sos żurawinowy jako dressing do sałatek.

Żurawina, podobnie jak czerwone wino, bogata jest w przeciwutleniacze uważane za lek na całe zło. Związki te neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju takich chorób jak np. rak czy choroby serca. Owoce żurawiny są bardzo mało kaloryczne, zawierają dużo błonnika oraz mają dużo właściwości prozdrowotnych. Lekarze zalecają ich spożycie ze względu na ich działania antybakteryjne.

Przepis na: Wielkanocny sos żurawinowy

  1. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Pomarańczę dokładnie umyj i osusz. Następnie delikatnie zetrzyj wierzchnią warstwę skórki i wyciśnij sok z miąższu.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Kiedy będzie już rozgrzana dodaj do niej pokrojoną cebulę i zeszklij do miękkości.
  4. Do garnka z cebulą dodaj żurawinę, miód, startą skórkę oraz sok z pomarańczy. Całość duś na małej mocy palnika delikatnie mieszając całość, aż żurawina zmięknie.
  5. Pod koniec duszenia dolej wino i duś całość jeszcze 10 minut.
  6. Gotowy sos podawaj dopiero po ostygnięciu.