Ciasto z kaszą manną


8 osób
Trudne

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g herbatników (polecam herbatniki belVita)
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka
  • 100 g kaszy mannej
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wody do rozpuszczenia
  • cukier wanilinowy
  • ulubione owoce sezonowe (ew. mrożone)
  • owocowa galaretka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • malakser
  • mikser
  • garnek z grubym dnem
  • plastikowa szpatułka
  • tortownica

Kasza manna przeżywa renesans w kuchni. Wiecie do jakich dań możecie ją wykorzystać? Coraz częściej wykorzystujemy kaszę manną jako zamiennik ryżu lub makaronów w zupie. Dlaczego? Ponieważ jest lekkostrawna i świetnie wkomponuje się w dietę osób, które liczą kalorie. Kasza manna jest coraz częściej składnikiem ciast i deserów - nikogo nie zdziwi już sernik czy miodownik z kaszą manną. Właśnie dziś przygotowaliśmy dla Was coś na słodko. Sami sprawdźcie!

Ciasto z kaszą manną przepis

  1. Ciastka rozdrobnij za pomocą malaksera lub włóż do foliowej reklamówki i rozkrusz przy pomocy wałka lub tłuczka.
  2. Masło roztop w rondelku i wlej do pokruszonych ciastek. Wymieszaj tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek.
  3. Dno tortownicy dokładnie wylep uzyskaną masą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  5. Śmietanę kremówkę ubij za pomocą miksera na puszystą masę.
  6. W garnku z grubym dnem (na niewielkim ogniu) ugotuj kaszę mannę według przepisu na opakowaniu.
  7. W  osobnym garnku utrzyj żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i rozpuszczoną, lekko schłodzoną żelatyną.
  8. Dodaj ugotowaną i schłodzoną kaszę mannę.
  9. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej szpatułki.
  10. Schłodzony spód z ciastek wyciągnij z lodówki i rozprowadź na nim przygotowaną masę.
  11. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
  12. Kiedy masa z kaszy mannej stężeje, wyłóż na niej ulubione owoce i zalej owocową galaretką. Ponownie odstaw do lodówki, aby stężało.