Szarlotka z daktylami


10 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto

  • 350 g mąki tortowej
  • 230 g masła (zawartość tłuszczu - 82%)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Nadzienie

  • 6 jabłek ulubionej odmiany
  • 50 g rodzynek
  • 50 g pokrojonych, suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, szczypta imbiru w proszku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Wykończenie

  • 1 żółtko
  • cukier perlisty

TO CI SIĘ PRZYDA

  • okrągła tortownica o śr. 26 cm
  • silikonowy pędzelek

Porada szefa kuchni

Do wykonania tej szarlotki możecie wykorzystać różne suszone owoce. Poza daktylami i rodzynkami świetnie sprawdzą się także suszone figi, morele czy brzoskwinie. Jeśli jesteście fanami orzechów...do dzieła! Śmiało dodajcie je do farszu!

Marzy Ci się pachnąca, korzenna szarlotka? Na co czekasz?! Do dzieła.

Przepis na: Szarlotka z daktylami

  1. Mąkę przesiej przez sito i wysyp na stolnicę lub blat. W kopcu mąki zrób niewielkie zagłębienie i wbij do niego jedno żółtko, dodaj śmietanę, masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier puder.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą noża, a następnie zacznij je ręcznie zagniatać.
  3. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą, zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min
  4. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotuj farsz.
  5. Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je drobno (ok. 2 - 3 cm kawałki), dodaj bułkę tartą, rodzynki, kardamon, cynamon i imbir.
  6. Posiekaj drobno suszone daktyle i dodaj do jabłek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw.
  7. Tortownicę wysmaruj masłem.
  8. Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 3 części.
  9. Pierwszą częścią ciasta wylep dno tortownicy (o średnicy 26 cm).
  10. Podpiecz w piekarniku nastawionym na 180°C, aż uzyska jasno złoty kolor (ok. 10 min).
  11. Wyciągnij ciasto (spód) z piekarnika i ostrożnie wylep boki tortownicy (drugą częścią ciasta) do ¾ jej wysokości, tak aby połączyło się z upieczonym spodem.
  12. Tortownicę wypełnij przygotowanymi jabłkami.
  13. Trzecią część ciasta rozwałkuj i połóż na jabłkach, tak, aby brzegi połączyły się z wylepionymi bokami - delikatnie dociśnij.
  14. W miseczce wymieszaj żółtko i posmaruj nim górną część ciasta za pomocą silikonowego pędzelka.
  15. Całość posyp cukrem perlistym i nakłuj delikatnie widelcem w kilku miejscach.
  16. Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 45. min
  17. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostygnięcia.