Pasta kanapkowa z bobem i kozim serem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 150 g koziego sera (polecam ser firmy AGRO-DANMIS)
  • 450 g mrożonego bobu (w sezonie wykorzystaj świeży bób)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • świeża mięta
  • kiełki rzodkiewki - do dekoracji
  • szczypta soli
  • szczypta młotowanego pieprzu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • sitko lub durszlak
  • moździerz

Coraz częściej rezygnujemy ze sklepowych, przetworzonych produktów, a wybieramy domowe wyroby. Nawet jeśli sezon na świeży bób dawno minął, warto, abyś przygotował pastę kanapkową z mrożonego bobu, który jest równie smaczny i bogaty w wartości odżywcze. Kozi ser podkreśla smak i aromat pasty, a przy okazji jest skarbnicą mikroelementów: wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Precz z nudnymi kanapkami bez wyrazu!

Przepis na: Pasta kanapkowa z bobem i kozim serem

  1.  Bób ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania wyciągnij kilka twardszych ziaren bobu do dekoracji.
  2. Ugotowany bób odcedź za pomocą sitka i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy bób ostygnie, obierz go ze skórek i przełóż do większej miski, w której będziesz blendować wszystkie składniki.
  4. Zblenduj bób na gładką masę, a następnie dodaj kozi ser, jogurt i dopraw solą i pieprzem.
  5. Ponownie zblenduj wszystkie składniki.
  6. Świeżą miętę drobno posiekaj i dodaj do pasty, a następnie dokładnie wymieszaj.
  7. Pasta kanapkowa najlepiej smakuje ze świeżym, ciemnym pieczywem. Do dekoracji możesz wykorzystać kiełki rzodkiewki i pozostawione wcześniej całe ziarna bobu.