Zamiast ziemniaków… placki ziemniaczane rösti!


4 osoby
Trudne

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia (polecam olej rzepakowy np. Wielkopolski)
  • do podania - posiekana natka pietruszki i śmietana

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • sitko
  • patelnia

Porada szefa kuchni

Smażenie placków i przewracanie ich na drugą stronę wymaga nieco wprawy. Jeśli nie czujecie się zbyt pewnie, placki można usmażyć także w piekarniku w 200°C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rösti to szwajcarskie placki ziemniaczane. Najczęściej przyrządzane są z surowych ziemniaków, choć istnieją także wersje z ziemniaków ugotowanych na półtwardo. Czasami dodaje się do nich starty na tarce żółty ser czy też podsmażony boczek.

Zamiast ziemniaków… placki ziemniaczane rösti! przepis

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Przełóż na sitko, aby je odsączyć.
  3. Odciśnij nadmiar soku i przełóż do miski.
  4. Dodaj roztopione masło, dopraw solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej.
  6. Łyżką wykładaj porcje ziemniaków i uformuj okrągłe placuszki.
  7. Placuszki smaż na złocisto z obu stron, w razie potrzeby dolewając oliwę lub olej.
  8. Podawaj jako dodatek do dań