Zamiast ziemniaków… kaszotto!


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g kaszy pęczak
  • do podsmażenia: łyżka masła + 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 mała cebula
  • 250 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • do posypania: posiekana natka pietruszki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka do sera
  • garnek z grubym dnem
  • patelnia

Porada szefa kuchni

Bulion do kaszotta, tak jak w przypadku risotta, należy wlewać etapami. Często mieszaj potrawę, aby kasza się nie przypaliła i nie przywarła do dna.

Dziś propozycja na apetyczny zamiennik tradycyjnych ziemniaków - wyśmienite kaszotto z kaszy pęczak. Do jego przygotowania nie potrzeba szczególnych umiejętności kulinarnych, a jedynie odrobiny cierpliwości i pół godziny wolnego czasu. Polecamy również przepis Ivki na wspaniałe puree z zielonego groszku, które również może być świetnym zamiennikiem ziemniaków!

Przepis na: Zamiast ziemniaków… kaszotto!

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj
  2. Do garnka wrzuć łyżkę masła, wlej 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju. Wrzuć cebulę i zeszklij.
  3. Do cebuli dodaj kaszę i podsmażaj razem przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
  4. Wlej wino i zamieszaj. Poczekaj, aż kasza wchłonie wino, a następnie wlej szklankę bulionu. Mieszaj od czasu do czasu.
  5. Kiedy kasza wchłonie płyn dolej kolejną szklankę bulionu. Stopniowo dolewaj bulion, w miarę jak kasza będzie go wchłaniać, mieszaj co jakiś czas potrawę.
  6. Czynność powtarzaj do momentu kiedy kasza będzie ugotowana. Kaszotto powinno być gęste i kremowe.
  7. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan oraz masło. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 2-3 minuty.
  8. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.