Romantyczny tort na Dzień Kobiet


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Biszkopt

  • 7 jajek, rozmiar L
  • 7 łyżek cukru
  • 21 dag mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy w proszku
  • Poncz

  • 1 filiżanka mocnej herbaty
  • 25 ml wódki
  • Krem

  • 1 litr śmietany 36% Łowicz
  • 0.5 kg sera Mascarpone
  • 10 dag cukru pudru
  • konfitura z róży lub malin
  • płatki róż do ozdoby

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • okrągła forma do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • kolorowy barwnik spożywczy

Porada szefa kuchni

Chcąc przygotować biszkopt o tak intensywnym kolorze, wybierz barwnik spożywczy w proszku. Decydując się na barwniki w żelu lub w płynie nie uzyskasz tak satysfakcjonującego i efektownego odcienia.

Dzień Kobiet tuż tuż! My już dzisiaj podpowiadamy co możecie przygotować z tej okazji dla swych ukochanych kobiet :)

Przepis na: Romantyczny tort na Dzień Kobiet

  1. Przygotuj większą miskę do ubicia piany + 1 mniejszą miseczkę. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek - do dużej miski wlej białka, a do mniejszej żółtka.
  2. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C
  3. Ubij białka na sztywną pianę, a gdy już będzie gotowa dodawaj stopniowo cukier (ciągle miksując).
  4. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie "szklista" dodaj przygotowane żółtka i proszek do pieczenia. Ubijaj całość na niskich obrotach do połączenia składników.
  5. Do masy biszkoptowej dodawaj powoli barwnik (cały czas mieszając), aż do uzyskania pożądanego koloru.
  6. Masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 min
  7. Kiedy biszkopt się upiecze, wyciągnij go z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  8. Przygotuj krem. Śmietanę 36% ubij za pomocą miksera na sztywną masę (pamiętaj, aby nie "przebić" śmietany!)
  9. Kiedy poczujesz, że masa jest już gotowa, dodawaj po łyżce sera Mascarpone i dosypuj stopniowo cukier puder - cały czas miksując.
  10. Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane, przełóż masę do lodówki.
  11. W czasie kiedy masa się chłodzi w lodówce, przygotuj biszkopt. Przekrój go na pół za pomocą długiego noża lub żyłki.
  12. W filiżance zaparz mocną herbatę i dolej odrobinę wódki - skrop przygotowanym ponczem biszkopt, aby był bardziej wilgotny i aromatyczny.
  13. Przekrojony i nasączony biszkopt posmaruj cienką warstwą ulubionej konfitury i 1/3 kremu, a następnie przykryj drugim krążkiem biszkoptu.
  14. Pozostałym kremem posmaruj boki i wierzch tortu.
  15. Udekoruj całość płatkami róż i listkami melisy.