Nutella dobra na wszystko – ciasto z nutellą


9 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 6 jajek
  • 125 g masła
  • 400 g kremu Nutella
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Polewa:

  • pół kostki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • papier do pieczenia
  • okrągła forma do pieczenia

Porada szefa kuchni

Pamiętaj, aby składniki, z których przygotowujesz polewę były w temperaturze pokojowej. W innym przypadku mogą się rozwarstwić podczas dodawania kakao - jeśli do tego dojdzie, ściągnij naczynie z ognia i dolewaj stopniowo zimne mleko.

Czy wiesz jak powstała Nutella? Jej pierwotna wersja (1946 r.) do złudzenia przypominała blok czekoladowy!

Włoski cukiernik - Pietro Ferrero - wymyślił produkt, który początkowo nazwał Giandujot. Zawierał dużą ilość cukru, orzechów laskowych, a konsystencją przypominał własnie blok czekoladowy, który krojono na cienkie plastry i kładziono na kromkę chleba.

Przepis na: Nutella dobra na wszystko – ciasto z nutellą

  1. Wszystkie składniki wyciągnij z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj 2 niewielkie miseczki i oddziel białka od żółtek.
  3. W kąpieli wodnej roztop czekoladę i pozostaw do wystudzenia.
  4. Chłodne masło przełóż do większej miski i utrzyj za pomocą miksera na jasny puch.
  5. Do utartego masła dodaj Nutellę i nadal ucieraj. Do utartego masła i Nutelli dodaj przygotowane żółtka i miksuj do połączenia się składników.
  6. Dodaj roztopioną (lekko przestudzoną) czekoladę, mielone orzechy włoskie i utrzyj.
  7. W osobnej misce ubij białka jaj na sztywną pianę, a następnie dodaj ją do masy z Nutellą i bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej szpatułki.
  8. Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do przygotowanej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 min
  9. Przygotuj polewę: masło, mleko i cukier podgrzewaj na małym ogniu delikatnie mieszając. Kiedy masło się rozpuści dodaj kakao i mieszaj do połączenia się składników.
  10. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia. Kiedy delikatnie się schłodzi, polej je przygotowaną polewą.