Tarta ze szpinakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 por
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 duża cukinia
  • 1 średnia papryczka chilli
  • 1 kulka mozarelli
  • 400 g śmietany 18%
  • 2 surowe jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • masło do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma do tarty o śr. 26 cm
  • praska do czosnku

Porada szefa kuchni

Przepis, który dziś dla Was przygotowałam, z pewnością zadowoli wegetarian, pamiętajcie jednak, że zawsze możecie go urozmaicać wedle własnego gustu. Dodając do tarty boczek lub szynkę prosciutto, sprawimy, że i mięsożerców ucieszy taka uczta.

Dziś Iza przygotowała tartę ze szpinakiem, porem i cukinią... no właśnie - tartę czy quiche? Wiecie jaka jest różnica? Placek, który zalewamy masą jajeczno-śmietanową nazywamy zarówno tartą, jak i quiche. Spód (wykonany z kruchego ciasta lub francuskiego), ale bez masy wykonanej ze śmietany i jajek nazywamy tylko tartą.

Przepis na: Tarta ze szpinakiem

  1. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, a następnie płatem ciasta francuskiego (możesz także wykorzystać papier, który dołączony jest do ciasta).
  2. Na patelni lub w woku rozpuść ok. łyżkę masła. Pokrój pora (jego białą i jasnozieloną część) w drobne krążki i dodaj do roztopionego masła.
  3. Duś pora do momentu aż będzie miękki, a następnie dopraw szczyptą soli i pieprzu do smaku. Pora wyłóż na ciasto francuskie, którym wyłożona jest forma do tarty.
  4. Mozarellę pokrój w cienkie plastry i ułóż na warstwie duszonego pora, tak aby zakryła całą powierzchnię.
  5. Na patelni z oliwą, podsmaż szpinak. obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę do szpinaku, dodaj szczyptę soli i gałki muszkatołowej.
  6. Kiedy szpinak będzie już podsmażony, wyłóż go do tarty na warstwę mozarelli.
  7. Cukinię umyj i osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój na bardzo cienkie plastry (wykorzystaj obieraczkę do warzyw). Układaj je na warstwie szpinaku, tak, aby zakryły całą powierzchnię tarty.
  8. Przygotuj zalewę do tarty: śmietanę rozbełtaj dokładnie z jajkami oraz szczyptą soli i pieprzu - zalej całą powierzchnię tarty.
  9. Papryczkę chilli pokrój w cienkie paseczki i posyp tartę. Piekarnik rozgrzej do 190°C (z termoobiegiem).
  10. Całość piecz w piekarniku przez ok. 30 min.