Ciasto do pizzy – przepis na idealne ciasto do pizzy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto do pizzy (2 duże blaty)

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g) (używam drożdży firmy Dr. Oetker)
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Domowy sos do pizzy

  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • bazylia i oregano (świeże lub suszone)
  • sól, pieprz, opcjonalnie - szczypta cukru
  • oliwa z oliwek
  • Dodatki do pizzy

  • mały słoik czarnych oliwek
  • 2 kule sera mozzarella (2 x 125 g) – polecam Livilio z Lidla
  • 200 g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie plastry
  • 2 garście rukoli
  • pomidorowy sos do pizzy
  • suszone oregano

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wałek
  • stolnica
  • blacha do pieczenia pizzy

Porada szefa kuchni

Ciasto do pizzy możesz przyrządzić z podwójnej porcji ciasta i połowę zamrozić. Przed planowanym użyciem, wyciągnij i pozostaw je do odmrożenia na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Domowa pizza nie ma sobie równych. Dzięki poniższym wskazówkom przygotowanie jej nie będzie wydawać się już takie trudne. Kiedy opanujecie przepis podstawowy na ciasto do pizzy, będziecie mogli dowolnie eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami. Polecamy także przepis na naszą pizzę polską!

Przepis na: Ciasto do pizzy – przepis na idealne ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy:
  1. Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, dodaj sól. Zrób w środku zagłębienie.
  2. Drożdże i cukier wymieszaj z ciepłą wodą, odstaw na 5 minut (mieszanina powinna zacząć się pienić).
  3. Do zagłębienia w mące wlewaj po trochę wody z drożdżami. Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniaj mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszaj z drożdżami. Dodaj łyżkę oliwy i wyrabiaj ciasto ręcznie, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.
  4. Z wyrobionego ciasta zrób kulę, przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby ciasto do pizzy urosło.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
  1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku z grubym dnem na oliwie zeszklij czosnek.
  3. Dodaj passatę pomidorową, zioła (jeśli używamy świeżych drobno je siekamy) i gotuj na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
  4. Popraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

    Uwagi: Z podanych składników sosu wyjdzie więcej niż na dwie pizze. Pozostałą część przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce lub porcjujemy i zamrażamy.

Przygotowanie sosu pomidorowego:
  1. Umyj rukolę i wysusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na dwie części.
  3. Kolejno przekładaj części ciasta na blat posypany odrobiną mąki i wałkuj cienkie spody, w razie potrzeby podsypując mąką.
  4. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto można też wałkować bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, małym wałeczkiem. To prostszy i szybszy sposób, który polecam.
  5. Piekarnik rozgrzej do 240°C
  6. Rozwałkowane blaty posmaruj sosem pomidorowym.
  7. Mozzarellę pokrój na plastry, a następnie porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na każdym spodzie pizzy.
  8. Następnie rozłóż szynkę parmeńską i czarne oliwki. Posyp oregano.
  9. Kolejno piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8-9 minut.
  10. Upieczone pizze posyp rukolą i pokrój na trójkąty.